Tetszett a cikk?

Pénzintézeti szakértők szerint – hacsak nem önbevallásos jellegű lesz az adó, amit elképzelhetetlennek tartanak – könnyen kikerülhető lesz az adófizetés.

Jelenleg nincs olyan rendszer, amely révén összesíthető lenne, hogy egy-egy magánszemélynek hány pénzintézetben van számlája, s azokon mennyi pénzt őriz - írja a Napi Gazdaság.

A lap által megkérdezett hazai bankszakemberek a kevés rendelkezésre álló információ miatt egyelőre nem kívánták kommentálni a kormányfő kamatadóra vonatkozó bejelentéseit.

A tervek szerint az adó alapja a kapott kamatjövedelem lenne, a tízszázalékos kamatot 80–150 ezer forintos kamatjövedelem feletti bevétel esetén kellene fizetnie a polgárnak. Ez 6 százalékos betétkamatszint mellett azt jelentené, hogy az adóköteles jövedelem 1,3–2,5 millió forintos betétben őrzött vagyon után keletkezne - foglalta össze a lap.

A kamatadó kapcsán a banki szakemberek furcsának tartják, hogy miközben a tőzsdei befektetéseknél az árfolyamnyereség-adó, a bankbetéteknél a kamatadó miatt csökken a megtakarítás mértéke, a befektetési alapokban fialtatott pénzek után a jelenlegi hírek szerint nem kell külön adót fizetni. Mindez felgyorsíthatja azt az év eleje óta tartó markáns folyamatot, amelynek során a magánszemélyek megtakarításai a bankbetétekből a befektetési alapokba vándorolnak - írja a Napi Gazdaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány kicsomagolta adóreformját

Az általános forgalmi adó felső kulcsa 20 százalékra csökken jövőre, kisebb lesz az szja felső kulcsa, és bevezetik a 100 millió feletti értékű ingatlanok luxusadóját a kormány elképzelése szerint - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Gazdaság

Az ötéves adócsökkentési program 13 lépése

Gyurcsány Ferenc ma a Gazdasági és Szociális Tanács ülésén és napirend előtti parlamenti felszólalásában a kormány Száz lépés programjának részeként ismertette az ötéves adócsökkentési program 13 lépését. Az alábbiakban közöljük e lépéseket és ütemezésüket.

MTI Gazdaság

Elemzők a Gyurcsány-adócsomagról

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint nem segíti a magyar eurócsatlakozási céldátum teljesítését a hétfőn bejelentett adócsökkentési csomag, amely nem javítja a belátható időn belüli költségvetési konszolidáció esélyeit sem.

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

3000 éves aranygyöngyöt talált egy 9 éves kisfiú Jeruzsálemben

Élénkítheti a feketekereskedelmet a Facebook képtörlő szabálya

Élénkítheti a feketekereskedelmet a Facebook képtörlő szabálya

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül

Sok a kérdőjel a Kínából behozott lélegeztetőgépek körül