szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az utóbbi hetekben a hazai makrogazdasági bizonytalanságok ellenére is erősödött a forint, amely az elemzők szerint leginkább az otthoninál magasabb hozamra éhes külföldi befektetőknek köszönhető. Egyes vélemények szerint a forint árfolyama nem fog jelentősen gyengülni az év második felében sem.

Az euró árfolyama a május végi 254 forintról június utolsó napjaira 246-247 forintra esett vissza. Csütörtökön ugyan kissé gyengült a forint a bankközi devizapiacon - az eurót a szerda délutáni 247,40/50 forinthoz képest délelőtt 247,60/70 forinton jegyezték - ám kora délutánra a forint ismét erősödni kezdett.

A forint annak ellenére izmosodott tovább, hogy a folyó fizetési mérleg első negyedéves hiánya a várakozásoknál valamivel több, hozzávetőleg 1,5 milliárd euró volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön közzétett adatai szerint. A költségvetési hiány is magas, ráadásul a héten bejelentett adóváltoztatások csak 2006-ban további 200 milliárdot húznak ki a büdzséből. Az elemzők szerint az adócsomag további bizonytalanságokat jelent a makrogazdasági környezetben, sőt, emiatt tovább csúszhat az euró magyarországi bevezetésének 2010-re tervezett dátuma is.

A londoni Fitch Ratings hitelminősítő hétfői elemzése szerint a jelentős és makacs költségvetési deficit növelte az államadósságot, kibillentette egyensúlyából a gazdaságot, rontotta a folyó fizetési mérleget, kikezdte a gazdaságpolitika hitelességét és késlelteti Magyarország euróövezeti csatlakozási menetrendjét. Ez utóbbiról a Fitch elemzői már egy februári londoni szakszemináriumon azt mondták, hogy szerintük a 2010-es céldátum csak a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, és a cég ehhez képest egy-két éves csúszással számol. 

Ennek ellenére áradnak a külföldi befektetők a magyar piacra: március végére a külföldiek kezében lévő állampapírok értéke 2668 milliárd forintra nőtt az egy évvel korábbi 2350 milliárdról. A beáramlás az elemzők szerint május vége óta még tovább fokozódott. A külföldieket a fejlett piacok - az Egyesült Államok és az eurózóna - nyomott kötvényhozamai irányították a még mindig jelentős kamatkülönbözettel rendelkező kelet-európai piacokra. Az amerikai Fed kamatemelési hulláma is leállhat a közeljövőben, amely a szakértők szerint további befektetéseket csatornázhat a magyar piacra is.

A forintot a lengyel zloty is befolyásolta, a lengyeleknél a szerdai 50 bázispontos kamatcsökkentés pedig újabb lökést adhat nemcsak a lengyel, hanem a magyar valuta árfolyamának is.  Az árfolyam erősödését hozhatta az is, hogy a hazai hiány finanszírozását az állam egyre inkább a külföldi tőkepiacokon keresztül próbálja megoldani.

Az euró- és fontkötvények után Magyarország kedden jenkötvényt is kibocsátott - az eredetileg tervezett 50 milliárd helyett 75 milliárd jen értékben. A Fitch ugyan a magyar szuverén devizaadósságra érvényes "A mínusz" elsőrendű besorolást adta meg a magyar szamurájkötvényre, de emlékeztetett rá, hogy a szuverén osztályzatra negatív kilátás van érvényben.

A forint továbbra is vonzó a külföldiek számára, de abban szinte minden elemző egyetért, hogy a belső egyensúlyok romlása miatt a régió legsebezhetőbb valutájává vált. A hazai gazdaságpolitikát irányítók, beleértve az MNB Monetáris Tanácsát is, egyes vélemények szerint gyengébb forintot látna szívesen az év hátralévő részében, mások szerint viszont épp a nagy értékű külföldi finanszírozás miatt nem lenne kívánatos a forint gyengülése.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem reagál a forint az adócsomagra

Árnyalatnyit gyengült a forint az euróval szemben a keddi nyitást követően a bankközi piacon az előző napi záráshoz képest, az eurót 247,99/43 körül jegyezték a hétfő délutáni 247,85/10 után.

MTI Gazdaság

Bankközi: kissé erősödött a forint

Kissé erősödött a forint szerdán a bankközi devizapiacon, az eurót délután 247,40/50 forinton jegyezték, 30 fillérrel gyengébben az előző napi 247,70/80 forinthoz képest.

MTI Gazdaság

Erősödő forint, lendületes állampapírpiac

Erősödött a forint a bankközi devizapiacon, csütörtökön fél négy körül 247,00/10 forinton jegyezték az eurót, 40 fillérrel gyengébben a szerdai 247,40/50 forintos árfolyamnál. A forint 15 bázisponttal 12,51 százalékra javult a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

MTI Gazdaság

Big Mac-index: alulértékelt a forint, túlértékelt az euró

A dollár erősödése miatt a forint jelentősen alulértékeltté vált a The Economist legújabb Big Mac-indexe szerint, amely ugyanakkor az euró változatlanul erős túlértékeltségét - vagyis az euróövezet drágaságát - jelzi, bár egyik ország sem olyan drága e mércén, mint Svájc.

MTI Gazdaság

Erősödött a forint

A forint gyengébb nyitás után erősödésnek indult szerdán reggel a bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama a 248,90 forintos nyitószintről fél óra múltán 248,35/40 forintig csökkent.

hvg.hu Gazdaság

Soros: van esély egy forint elleni támadásra

Igen, lehetséges a forint elleni spekulációs támadás – jelentette ki a HVG kérdésére a Bécsben tartózkodó Soros György, a világhírű magyar származású amerikai milliárdos, filantróp, aki hatalmas vagyonát nagyrészt valutaspekulációból szerezte.

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Egyre valószínűbb, hogy a félig magyar Anthony Blinken lesz az USA új külügyminisztere

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Szokatlan módon csökkent a kórházak adóssága

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája