szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első negyedévben 430 millió euróval több volt a külföldi közvetlen tőkebefektetés Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában. Részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájában 881 millió eurós, az egyéb, működő tőkemozgások során pedig 210 millió eurós nettó beáramlás mutatkozott.

Az idén az első negyedévben 1 091 millió euró értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg Magyarországon, ez 2001 óta a legmagasabb érték - közölte a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

A nemzeti jegybankok adatai alapján a visegrádi országok között Magyarországra érkezett a legtöbb működő tőke az első negyedévben. A szaktárca várakozásai szerint az idén folytatódik a kedvező működőtőke-beáramlási trend, így 2005-ben részvény, egyéb részesedés és újra befektetett jövedelem formájában 3,5-4 milliárd euró körüli értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés várható Magyarországon.

Az idén az első negyedévben részvény és egyéb részesedés formájában összesen nettó 318 millió euró (az előző év azonos időszakát 81 millió euróval meghaladó) értékű friss külföldi működő tőke érkezett Magyarországra, míg újra befektetett jövedelem formájában 563 millió euró (az előző évit 103 millió euróval meghaladó) értékű külföldi közvetlen tőkebefektetés valósult meg.

A nem adóssággeneráló működőtőke-beáramlás így az első negyedévben 881 millió eurót ért el, ami 183 millió euróval haladja meg az előző év azonos időszakának értékét.

Az idei év első negyedévében a legtöbb új, részvénytőke formájú külföldi közvetlen tőkebefektetés Németországból (32 millió euró), Japánból (30 millió euró) és Hollandiából (166 millió euró) származott.

A külföldi közvetlen részvénytőke-tőkebefektetések legnagyobb része (216 millió euró) a szolgáltató ágazatokba ezen belül is a szállítás, raktározás, posta és távközlés (115 millió euró), a kereskedelem, javítás (51 millió euró) és az ingatlanügyek, gazdasági szolgáltatás (35 millió euró) ágazatba érkezett. A feldolgozóiparba 51 millió euró részvénytőke formájú külföldi működőtőke-befektetés érkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Tőkesúly

Fordulatot jelez a politikai közhangulatban a HVG megbízásából készült legfrissebb Medián-elemzés: az MSZP támogatottsága több hónapos mélyrepülés után újból erősödött, a Fidesz-MPSZ népszerűsége - akárcsak elnökéé - viszont jelentősen visszaesett. Igaz, az áprilisi felmérés szerint a politikusok kedveltsége általában is hullámvölgyben van.

Szűcs Gergely Gazdaság

Magyarország vezet a kockázati tőke régiós piacán

A közép-európai új EU-tagországokat, Ausztriát és Görögországot is megelőzi Magyarország a GDP-arányos kockázati tőkebefektetések értékének tekintetében. Az elmúlt 15 évben ezek a tőkealapok 1,8 milliárd eurót fektettek hozzávetőleg 600 magyar cégbe.

MTI Gazdaság

Tőkekivonás miatt csökkent a közép-európai devizák árfolyama

A befektetők folytatják a közép-európai és más feljövőben lévő piacokon elhelyezett tőke kivonását a várt amerikai kamatemelés előtt. Csaknem egy százalékot vesztett a cseh korona, tovább esett a szlovák korona is, a forint pedig a legnagyobb vesztesek között lehet majd.

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Ön is kipróbálhatja a Google szörnykészítőjét

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt

Hamarabb veszíthetik el leveleiket a fák ősszel a globális felmelegedés miatt