szerző:
MTI

A Mol előrejelzése szerint júliusban és augusztusban az üzemanyagok kiskereskedelmi ára akár 15 forinttal is nőhet.

Alács Lajos, a társaság kereskedelmi igazgatója ugyanakkor aláhúzta: nem áremelést jelentett be, csupán piaci várakozásokat közölt. Az árnövekedés mértékét stabil dollár-forint árfolyam mellett s a jelenleg ismerhető kockázatokat figyelembe véve prognosztizálta.

Az előrejelzés szerint a következő két hónapban a gázolaj ára elérheti a 270 forintot, a 95-ös benziné pedig a 275-öt. E fölé azonban nemigen megy – tette hozzá Alács Lajos.

Az előrejelzések szerint tartósan magas, 50-60 dollár körül marad az olajár, alapvetően az ázsiai, kínai és amerikai magas kereslet miatt – mondta Varró László, a társaság vezető közgazdásza.

Hozzátette: a piacot keresleti sokk érte, s hiába rekordszintű az olajkitermelés, az üzemanyag-árak emelkednek. Varró Lajos szerint előfordulhat, hogy az olajár eléri akár a 100 dollárt is, de ez nem lesz tartós. Nem gondolja, hogy hosszabb távon 100 dollár fölé kerülne az olajár, mivel ekkor már érdemes lenne más energiahordozókat kitermelni, s olyan technológia megoldásokat alkalmazni, amelyeket ma még nem éri meg. Hozzátette: már a mostani magas olajár is kikényszerít strukturális változásokat a gazdaságban és a technológiában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Bojkott és demonstráció a benzinár miatt

Egyre több az elégedetlen hang a magas hazai benzinárak miatt: az utóbbi napokban két kezdeményezés is indult részben a Mol ellen, részben pedig az üzemanyagárak adótartalmának csökkentéséért. A fuvarozók a bojkott mellett demonstrációval is fenyegetőznek, a kijelölt új pénzügyminiszter pedig ígéretekkel hűtené le a kedélyeket.

MTI Gazdaság

Történelmi csúcson járt ma a Mol

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 31,70 pontos csökkenéssel, 18702,96 ponton zárt szerdán. A keddi záró értékhez képest ez 0,17 százalékos gyengülés.

Gazdaság

Úszunk a benzinárral

Két százalékponttal meghaladta az export 4 százalékos növekedését a januári import, így a kereskedelmi mérleg 43...

MTI Gazdaság

Vita a benzin jövedéki adójáról

A benzin jövedéki adója ma ugyannyi, mint három éve a Fidesz-kormány idején, a gázolajé pedig öt forinttal kevesebb - mondta Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Lázár Mózes a Fidesz nevében visszautasította az előző kormányra való hivatkozást és felszólította a kormányt: hozzon intézkedéseket az üzemanyagárak csökkentése érdekében.

MTI Gazdaság

A Trigránit, az OTP és a Mol is versenyben Ferihegyért

A Trigránit, az Euroinvest, az OTP és a Mol, valamint a velencei és trevisói repülőteret működtető olasz Save Spa alkotta konzorcium is adott be ajánlatot a Budapest Airport Rt. privatizációs pályázatának előminősítő szakaszára - erősítette meg a Világgazdaság hírét Völker Zsolt, az Euroinvest vezérigazgatója.

Gazdaság

Benzingőztől homályosan

Súlyos jogsértést megállapítva a Közbeszerzési Döntőbizottság elmarasztalta a Volánbusz Rt.-t, mert versenyeztetés nélkül bízta meg a Hídépítő Rt.-t a népligeti buszpályaudvar kiegészítő munkálataival. A négy éve indult beruházás eddig több mint 3,5 milliárd forintba került.

Hét nap

BENZINKORLÁTOZÁS UKRAJNÁBAN

Ukrajna két vezető olajipari cége, a TNK-BP-Ukrajna és a Lukoil-Ukrajna hétfőn 10 literben maximálta az egy gépkocsiba...

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Agyevő amőba ölt meg egy seattle-i nőt, aki csak az orrát akarta kitisztítani

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Huawei-ügy: Kína az igazgató szabadon bocsátását követeli

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

Rami Malek lehet az új James Bond főgonosza

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

A Queen-film katasztrófa lett volna Sacha Baron Cohennel

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak