szerző:
MTI

A növekvő üzemanyagárak miatt több légitársaság is kénytelen növelni árait, és kerozin-pótdíjait tovább drágítani. A drágulás elsősorban a szorosan gazdálkodó fapadosokat érinti.

© AP
A legnagyobb német olcsó légitársaság, az Air Berlin vezetője is növekvő árakra számít a fapados társaságoknál: Joachim Hunold szerint gazdálkodásukban a megtakarítási lehetőségek már kimerültek, miközben az üzemanyagárak „nevetségesen magas szinten” állnak. Hunold a "Guter Rat" című fogyasztóvédelmi lapban nyilatkozva fejtette ki álláspontját.

Az Air Berlin a múlt héten, úttörő akcióként, olcsó repülőjegyeit szupermarketekben árusítva több mint 80 ezer jegyet adott el. Hunold egyúttal megismételte bírálatát közüzemeltetésű német repülőterek szubvencionálása miatt, amely mint állítja, megkönnyíti a külföldi fapadosok helyzetét is, és amelyet végső soron a német adófizetők zsebéből finanszíroznak.

Az Air Berlin 2004-es 12 milliós utasforgalmával és több mint egymilliárd eurós bevételével a második legnagyobb német légitársaság a vezető Lufthansa után.
 
A Malév más, elsősorban fapados légitársaságokkal ellentétben még nem emeli a jelenleg 7 eurós kerozin pótdíját - mondta Krebsz Adrien, a légitársaság szóvivője.

Júniusban a Lufthansa teherszállítási vállalata, a Lufthansa Cargo és a British Airways is a pótdíj megemeléséről döntött az olajár növekedése miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Gazdaság

Idén háromszor több magyar utazik fapadossal

A diszkont-légitársaságok a jövőben is gyors fejlődésre számíthatnak: idén a külföldre utazni kívánó magyarok csaknem 14 százaléka választ fapados társaságot, szemben a tavalyi 5 százalékos aránnyal - írja jelentésében a KPMG. A diszkont-légitársaságok piaci részesedése Magyarországon a jelenlegi 15 százalékról 2010-re várhatóan 35 százalékra nő, ami 4 millió utast jelent majd.

Gazdaság

Kerozinpótdíjat vezet be a Malév

A nemzeti légitársaság utanként 4 eurós pótdíjat vezet be, a kerozin árának jelentős emelkedésére hivatkozva. Ezzel a lépéssel a Malév szerint egymilliárdos veszteséget kerülhet el.

Gazdaság

Itt a régió első fapados csődje

Az ez ideig egyetlen olcsó repülőjáratokat üzemeltető lengyel légitársaság, az Air Polonia vasárnap beszüntette gépei indítását és a jegyeladást. A társaság egyik képviselője azzal indokolta a lépést, hogy az Air Polonia fő befektetője kivonul a vállalatból.

Hazai gazdaság

Fapados légiháború

Utolsó vérig menő háborúba kezdtek a fapados légitársaságok, s ebben a célpont a múlt héten a Wizz Air lett. A legnagyobbak jóformán nullára olvasztott jegyárakkal hajszolják egymást a veszteségbe, így a piac mintegy hatvan szereplője közül csak a legtőkeerősebbek maradhatnak talpon.

Társadalom

A kerozinkirályság vége

Több millió liter üzemanyaggal nem tudott elszámolni, ezért adócsalás miatt első fokon hét év börtönt kapott Vlaszák Lajos, a kecskemét-matkópusztai reptér üzemeltetője. A pilóta korábban azzal került a figyelem középpontjába, hogy neki tulajdonították a környékbeli rejtélyes erdőtüzek megrendelését, majd légi oltását.

Gazdaság

Újabb botrány a kelet-európai fapadosoknál

A régióban terjeszkedő európai légitársaságok körében máris vihart kavart a februártól induló új diszkont-légitársaság, a Centralwings megjelenése, amely a lengyel nemzeti légitársaság tulajdonában van.

Gazdaság

Tőlünk repül a legtöbb fapados

A tíz új EU-tagország körében Budapest vezet a fapados járatok sűrűségét tekintve: kilenc légitársaság több mint negyven európai nagyvárosba repíti az utasokat - mondta Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter.

MTI Gazdaság

A kerozint is megadóztatná az Európai Unió?

Adót vezetne be a repülőgép-üzemanyagra Németország, ami akár 5-10 euróval is megdrágíthatná a repülőgépjegyek árát. A német kormány az intézkedésnek az unió egészére való kiterjesztését javasolja.

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

Palkovics: A több túlóra mindenkinek előnyös lehet

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Hányszor kezdünk bele egy vállalkozás megvalósításába, mielőtt feladjuk?

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

Női kézilabda-Eb: legyőzte Romániát, de kiesett a magyar válogatott

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok

James Bond alkoholista – állapították meg a tudósok