szerző:
MTI

A Monetáris Tanács továbbra is a középtávú inflációs folyamatokat tartja szem előtt döntéseiben, és ennek megfelelően nem kívánja az árszint egyszeri változásából adódó átmeneti hatásokat ellensúlyozni.

A Monetáris Tanács üléséről eljuttatott közlemény szerint a testület szokásos napirendjének megfelelően nem tárgyalta a jegybanki alapkamatláb megváltoztatását, így az továbbra is 7,0 százalék.
   
A Magyar Nemzeti Bank inflációs célja 2006 decemberére 3,5 százalék. Kormányzati nyilatkozatok szerint a jövő évi tervezett adóváltozások hatására az éves átlagos infláció 2 százalék alá csökken jövőre.
   
"A jövő évre a jelenlegi információk szerint 2 százalékot el nem érő inflációval számolunk, ez alattival mindenképpen. Úgy is fogalmazhatnék, hogy optimális esetben ez akár a 0 százalékhoz közelebbi lehet, mint kettőhöz" - mondta Veres János pénzügyminiszter.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

KIBŐVÜLT MONETÁRIS TANÁCS

Múlt pénteken Mádl Ferenc köztársasági elnök március 1-jei hatállyal, hatéves időtartamra a Magyar Nemzeti Bank (MNB)...

HVG Hetilap

Infláció: ismét lefelé.

Ý Idén májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal voltak magasabbak, mint az előző év azonos időszakában. Az áprilisi 3,9 százalékos infláció enyhe csökkenésében szerepet játszhat a bázishatás is: 2004-ben épp májusban tetőzött - 7,6 százalékkal - a fogyasztóiár-emelkedés hulláma. Egy év alatt a tartós fogyasztási cikkek árszintje 1,9 százalékkal, a ruházkodási termékeké 0,2 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a háztartási energia és a gépjármű-üzemanyag egyaránt 6,4 százalékkal drágult meg, és a szolgáltatások árszintje is 5,6 százalékkal emelkedett. A januártól májusig tartó időszak átlagos inflációja 3,6 százalékos volt 2004 első öt hónapjához viszonyítva.

HVG Hetilap

Infláción felüli keresetnövekedés.

Ý A január-áprilisi időszakban a bruttó átlagkereset (175,5 ezer forint) 11,9 százalékkal, a nettó (102,6 ezer forint) 12,3 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, az utóbbi a 3,7 százalékos infláció mellett a reálkeresetek csaknem 9 százalékos növekedését jelenti. Az első négy hónap adatai azonban kissé félrevezetők, azokat felfelé torzítja a költségvetési szférában dolgozók egyhavi külön juttatása kifizetésének átütemezése tavaly decemberről idén januárra. Áprilisban a bruttó bérek már csak 6,4, a nettó bérek 8,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit (2004-ben a reálkeresetek valamelyest csökkentek).

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

"Rabszolgatörvény": Rendkívüli bizottsági üléssel akadályozták az ellenzék tervét

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Trump kabinetfőnöke is elmegy

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!

Videó: Halld meg a hangunk, Orbán!