szerző:
MTI

Horvátországban azt tervezik, hogy 2010-re kiépítik a repülőtér-hálózatot hét nagy dalmát szigeten.

A legkedveltebb úti célok

Az elkövetkező 12 hónap nyaralóhelyeinek spontán említéses versenyében Horvátország az abszolút győztes – a megkérdezettek 16,1 százaléka említette az adriai országot.

A GfK Hungária június elején közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 14,3 százaléka Magyarország választaná. Görögország (5,9 százalék), Olaszország (5,3 százalék), valamint Spanyolország (3,1 százalék) a további sorrend.

A Slobodna Dalmacija című horvát napilap azt írta, még az idén meg kell kezdeni az építkezést mind a szárazföldön, mind a szigeteken ahhoz, hogy 5 év múlva könnyen el lehessen jutni Korculára, Visre, Hvarra, vagy akár Mljet szigetére.

A horvát szigetfejlesztési kormányprogram szerint úgy tervezik, hogy ezeken a repülőtereken 5700 kilogrammnál nehezebb gépek nem szállhatnak le, és a kis gépek repülési magassága 800 méter lesz. 

Magyarországról a tengerpartra való lejutás az idei nyártól még egyszerűbb és gyorsabb: a fő szezonra már autópályán, megszakítás nélkül lehet eljutni Zágrábból a dél-dalmáciai Splitbe, miután átadták a forgalomnak Dalmáciában a Pirovactól Splitig húzódó 33 km-es autópálya-szakaszt is.

A magyar internetezők háromnegyede tervez üdülést a következő három hónapban, külföldre 44 százalékuk kíván utazni – derül ki az NRC Piackutató júniusi felmérésből. A külföldre igyekvők fele autóval utazik majd nyaralása helyszínére. A legnépszerűbb úti cél itt is Horvátország, ahová a külföldi üdülést tervezők 39 százaléka utazik majd – több mint kétszer annyian, mint Görögországba, ahová 18 százalék, vagy Olaszországba, ahová 15 százalék tervez utazást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hét nap

TÖBB HORVÁT AUTÓPÁLYA

A múlt héttől immár végig sztrádán lehet eljutni a magyar határtól a horvát tengerpart középső részén fekvő Splitig.

Hazai gazdaság

Autópályán Splitig

Napokon belül már Splitig autópályán lehet végigszáguldani a magyar határtól – ennek köszönhetően vélhetően az eddigieknél is többen választják úti céljukként a horvát tengerpartot a jövőben. Horvátország ugyan igyekszik több lábra állni, ám továbbra is az idegenforgalom a meghatározó ágazata.

MTI Média

Demszky nyaralója miatt marasztaltak el három lapot

Helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet, a Budapesti Reggelt és a Színes Bulvár Lapot keddi, első fokú, nem jogerős ítéleteiben a Fővárosi Bíróság (FB); a határozatok szerint a lapok valótlanságokat híreszteltek Demszky Gábor horvátországi ingatlanvásárlásával kapcsolatban - közölte a főpolgármester jogi képviselője.

Világ

A horvát adóhivatal is kíváncsi Demszky nyaralójára

Nem indít vizsgálatot a horvát adóhivatal a főpolgármester horvátországi nyaralójának ügyében, de behívja magához Demszky Gábort - tudta meg a Reggel. Az adóhatóságok is úgy tudják, nem volt irreálisan alacsony a nyaraló vételára.

Gazdaság

Nyaralás külföldön: tippek pórult járt utasoknak

Az utazási irodák katalógusaiban látottaktól a valóságban erősen eltérhetnek az egyéni vagy társasutakban ajánlott külföldi szálláshelyek, programok és az ellátás is. Ez azonban csak a kiutazás után derül ki, panaszkodni pedig nem mindig érdemes. Hosszas egyezkedésre és időigényes papírmunkára számíthatnak ugyanis azok, akik a saját hibájukon kívül rosszul sikerült utazás miatt kárpótlást kérnek az utazási irodától.

hvg.hu Itthon

Nem tervez nyaralást a magyarok többsége

A külföldre utazók többsége Horvátországban tervezi eltölteni szabadságát, de hódít a belföldi turizmus is – derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet „Utazási szokások 2005” című jelentéséből.

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Megint kitaláltak valamit a traffipaxok ellen

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Tökéletes fricska a Kutyapárttól a köztévének

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Átment a közigazgatási bíróságokról szóló javaslat

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Az e-jegyrendszerről és a patkányhelyzetről is tárgyalnak ma a fővárosi képviselők

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

Másodfokon hat év börtönt kapott a legsúlyosabb kamupárt elnöke

A nap hirdetése: egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet

A nap hirdetése: egy Toyota, amiben akár szaunázni is lehet