szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Napok óta terjednek az interneten olyan értesülések, amelyek szerint a Danone októberben a Győri Keksz- és Ostyagyár bezárása készül, s ezzel régi, jól ismert márkák szűnnének meg. A cég cáfolja a híreszteléseket, a győri polgármester nem tud cégbezárásról. Közben e-mailek bojkottra szólítanak fel.

A HírTV híradásában és az Indymedia Magyarország független hírportálon is az szerepelt, hogy októbertől leállhat a gyártás a nagy múltú Győri Keksz- és Ostyagyárban.

Danone: csökkenő profit
A francia Danone élelmiszeripari vállalat adózott eredménye az idei első félévben 347 millió euróra csökkent a tavalyi első félévi 547 millió euróhoz képest.  A bevétel 6,437 milliárd euróra gyarapodott 6,257 milliárdhoz
képest.

A piacon hetek óta terjed a híresztelés, hogy az amerikai Pepsi Co. meg akarja venni a Danone-t, de a francia vállalatnál a csütörtökön kiadott beszámolóban erre egyetlen szóval sem utaltak, a vállalat elnöke pedig úgy nyilatkozott, hogy noha a "pletykát komolyan kell venni", ellenséges felvásárlási kísérletnek eddig nem tapasztalták jelét.

Az amerikai H.J. Heinz élelmiszeripari konszern júniusban jelentette be,  hogy 855 millió dollárért megvásárolja a Danone HP Food üzletágát. Az ügylet azt jelenti, hogy a Danone végrehajtotta tervezett átalakítását, amelynek értelmében a jövőben három stratégiai üzletágra, a friss tejtermékekre, az italokra és a kekszféleségekre összpontosítanak.
Az interneten már terjed a híre - írja az Indymedia oldalára olvasól által feltett hír  -, hogy a Danone végleg bezárja az üzemet, s a HírTV szerda este szintén hírül adta mindezt.  A portálon megjelent szöveg szerint a jövőben már nem élvezhetjük a Balaton szeletet, a Vaníliás karikát vagy a Pilóta kekszet.  Ezzel párhuzamosan a 2001-eshez hasonló, e-mailes bojkott felszólítások is keringeni kezdtek a neten. 

"Sajnálatos módon, egy 2001-ben egyszer már teljesen valótlannak bizonyult e-mail ismételten megjelent az interneten. Ez az e-mail hamisan állítja be a Danone Csoport mindkét Magyarországon működő vállalatát és azt állítja, hogy a közkedvelt Győri Keksz termékek eltűnnek hazánkból" - mondta a hvg.hu-nak Nagypál Judit, a Győri Keksz Kft. munkaügyi vezetője.

Amióta a Danone csoport tulajdonában van a cég - magyarázza Nagypál - új termékekkel jelent meg a magyar piacon. A Győri Keksz jelenleg is két üzemben, Győrött és Székesfehérváron folytatja termékeinek gyártását és Nagypál szerint gazdaságilag értelmetlen lépést követne el, ha feladná piacvezető termékeit, és azok előállítását, forgalmazását.

„Semmilyen információm sincs arról, hogy a Danone a győri termelés leállítását tervezné” – mondta a hvg.hu-nak Balogh József, Győr polgármestere. A város vezetője szerint hozzávetőleg egy hónapja találkozott a cég vezetőivel, akik akkor biztosították arról, hogy belátható időn belül nem terveznek tömeges leépítést, illetve a termelés megszüntetését. A Danone vezetői Balogh szerint arra is ígéretet tettek, hogy előzetesen tájékoztatják, ha hasonló lépésekről születne döntés.

A polgármester szerint a termelés leállításáról a napokban felröppent hír fokozta a Danone győri dolgozóinak bizonytalanságérzését. Ezt az érzést erősíthette, hogy egy kisebb mértékű létszámcsökkentés során a Danone idén már megvált 40-50 dolgozójától.

Jelenleg hozzávetőleg 200-an dolgoznak a Danone győri üzemében, bár ez a szám öt évvel ezelőtt még közel 650 volt. Az élelmiszermulti 2001-ben a győri üzem bezárását tervezte, de a közvélemény felzúdulása és hosszas tárgyalások után végül megtartotta a Rába-menti városban a cukorkák és kekszek gyártását. A cég Székesfehérvárra helyezte át a termelés nagyobbik részét, míg Győrben mára az öt évvel ezelőtti felére csökkent a gyártás volumene.

Az Indymedián megjelent hír szerint pénteken a szakszervezet munkásgyűlést tart a Győri Keksznél, amely nem nyilvános, s amelyen a cég jövőbeni sorsa is terítékre kerül. Szántó Balázs, a Danone kommunikációs ügyeivel foglalkozó ügynökség munkatársa a hvg.hu-nak cáfolta az erről szóló híreket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Nem is "bio" a Danone biojoghurtja

A francia Danone élelmiszeripari konszern a jövőben nem használhatja a biojoghurt elnevezést belföldi piacán - tette közzé a cég kedden Párizsban.

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Magyar kormánytagokat nem hívtak meg Joe Biden beiktatására

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól

Hónapokig élt a chicagói reptéren, mert félt a koronavírustól