szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Országos Választási Bizottság keddi ülésén megállapította, hogy érvényes az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesülete által kezdeményezett országos népi kezdeményezés, és erről haladéktalanul tájékoztatják az Országgyűlés elnökét, a parlamentnek pedig napirendre kell tűznie a kérdést.

Az OVB június 21-én rendelte el azoknak az aláírásoknak az ellenőrzését, amelyeket az Értelmi Sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesület gyűjtött össze az ápolási díj bevezetésének érdekében.

Céljuk, hogy a parlament egy új törvényben a súlyos fogyatékos és állandó felügyeletre szorulókat napi 24 órában gondozó hozzátartozók tevékenységét teljes értékű munkavégzésként ismerje el, és ennek megfelelően az ápolási díj összege ne lehessen kevesebb a mindenkori legalacsonyabb munkabér összegénél.

Az Országos Választási Irodának 45 napja volt arra, hogy ellenőrizze az aláírásokat és tájékoztassa arról az OVB-t.

Az OVI keddi tájékoztatása szerint a kezdeményezők összesen 65668 aláírást gyűjtöttek, ebből 2115 aláírást még a kezdeményezők kihúztak. A fennmaradt 63553 aláírásból az OVI munkatársai egy ötszázalékos mintát választottak ki, azaz 3178 aláírást vetettek egybe a személyi adat- és lakcímnyilvántartással, valamint a választójoggal nem rendelkező, nagykorú állampolgárok listájával.

A vizsgálat során 536 aláírást nem találtak megfelelőnek, a leggyakoribb hiba az volt, hogy a személyi számot pontatlanul tüntették fel, illetve hiányos volt a lakcímadat. Az OVI jelentése szerint 99 százalékos valószínűséggel megállapítható, hogy legalább 51.732, legfeljebb 53892 aláírás minden szempontból megfelelő a népi kezdeményezéshez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Karrier

Az ápolónőket tartják a legbecsületesebbnek

Nem becsüli sokra az újságírókat az Egyesült Államok lakossága: a Gallup legfrissebb felmérése szerint az amerikaiaknak mindössze a 21 százaléka tartja becsületesnek a nyomtatott sajtó képviselőit.

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Felvásárolja a Microsoft az Apple Sirijét is fejlesztő Nuance-t

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

Pénzt kér a megölt tüntetők családjától a holttestek visszaszolgáltatásáért a mianmari hadsereg

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban