szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Artesyn amerikai tulajdonú vállalat igazgatótanácsa úgy döntött, bezárja tatabányai gyárát, és a termelést szerződéses partnere, a kanadai Celestica romániai egységéhez helyezi át - mondta a magyarországi üzem ügyvezető igazgatója.

Hoffmann Károly szerint a cég amerikai vezetősége annak ellenére döntött a termelés kihelyezéséről a szerződéses partner nagyváradi gyárába, hogy az idei évben több száz millió forintos beruházást hajtottak végre Tatabányán.

A termelés-áthelyezés oka, hogy a vevői igények az utóbbi időben jelentősen diverzifikálódtak, valamint hogy számos vevő áthelyezte a gyártást Indiába, Brazíliába és Kínába, így azt szeretnék, hogy onnan szolgálják ki őket - mondta az ügyvezető igazgató.

Hozzátette: a világszerte számos gyárat üzemeltető Celestica jobban meg tud felelni ennek az elvárásnak, mivel az Artesyn Technologies Inc. csak Magyarországon és Kínában gyártja termékeit.

Hangsúlyozta: a termelés áthelyezése a partner nagyváradi gyárába csak az első lépés, a Celestica a vevői igények alakulása szerint fogja mozgatni a termelést.

A gyár 370 dolgozójának leépítése ütemesen történik, a teljes leállást az év végére tervezik. Elmondta, hogy szeretnének olyan vevőt találni a gyárra, aki a dolgozókat is foglalkoztatná.

Az induktív elemeket, egyen- és váltóáramú tápegységeket exportra gyártó 10 ezer négyzetméteres tatabányai üzemet 2001-ben alapította az Artesyn, a beruházás akkor 7 millió dollárba került.

Az Artesyn Technologies Inc. 2005 második negyedéves adatai szerint 108,1 millió dolláros forgalom mellett 0,1 millió dollár nettó nyereséget könyvelt el, míg 2004 hasonló időszakában ez az arány 105,1 millió és 3,1 millió dollár volt. A cég 2005 második felére az első félévi forgalom 8-10 százalékos növelését tervezi.

A Celestica saját adatai szerint piacvezető az elektronikai eszközök gyártásában, 2005 első félévében 4,4 milliárd dollár bevétele volt, ez a szám 2004-ben 4,3 milliárd dollár volt. Nettó nyeresége 73,2 millió dollárt tett ki idén júniusig, szemben a tavalyi első félévi 27,3 millió dollárral.

A vállalat a világszerte 40 üzemet működtet, 46 ezer főt alkalmaz, és 2004-es bevétele 8,8 milllárd dollár volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Közel 900 dolgozót bocsát el a Flextronics

Az elsősorban mobiltelefonokat gyártó zalaegerszegi üzemében mintegy 900 bérelt és saját állományában lévő dolgozójától válik meg a Flextronics Magyarország Kft. A Zalakerámia Rt. már korábban bejelentette, hogy 270 munkahelyet szüntet meg.

MTI Média

Elbocsátások a Magyar Televíziónál

A Magyar Televízió (MTV) a közeljövőben 185 munkatárs elbocsátását tervezi, a létszámcsökkentést segítendő úgynevezett Munkábahelyezést Elősegítő Bizottságot hoznak létre az intézményben.

MTI Itthon

Több mint 2300 dolgozót bocsátanak el a felsőoktatásból

A felsőoktatási intézményekben 2318 státusz szűnik meg, amely a foglalkoztatottak 4,3 százaléka. Az elbocsátottak közül 518 az oktató, ami a jelenlegi oktatói létszám 3,4 százaléka - jelentette be Stark Antal, az oktatási tárca helyettes államtitkára.

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Gyerekek a tévé előtt – tanulságos útravaló vagy szükséges rossz a mesenézés?

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Közösen kérik az ellenzéki pártok, hogy ne kelljen regisztrálni az oltásra

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at