szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unió vesztett a Kereskedelmi Világszervezet bevonásával folyó, a banán importvámjával kapcsolatos vitában: a WTO háromtagú genfi választott bíróságának hétfői döntése értelmében az unió a tervezett 230 eurós tonnánkénti importvámmal nem szavatolja kereskedelmi partnereinek a teljes piaci hozzáférést, így az nem felel meg az EU WTO-ban vállalt kötelezettségének.

Ezzel a szakértők annak a kilenc latin-amerikai országnak adtak igazat, amelyek  a banán tervezett uniós importvámrendszere ellen emeltek panaszt. Az Európai Bizottságnak most tíz napja van arra, hogy a latin-amerikai termelők számára új javaslatot tegyen. Ha ez nem vezet eredményre, ismét a választott bíróság elé kerül az ügy.

Az Európai Bizottság a döntés nyomán közölte, hogy megbeszéléseket kezd a latin-amerikai banántermelőkkel. A latin-amerikai banánszállítók - Brazília, Costa Rica, Kolumbia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama és Venezuela - a WTO-nál bejelentett, a korábbihoz képest háromszoros vámmértékkel nem értettek egyet, és ez év elején a WTO választott bíróságához fordultak.

A banánügy igen érzékeny téma az unióban, amelynek újra kell fogalmaznia importvámrendszerét a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO). Jelenleg az unióban három mennyiségi kvótából és az ezekhez tartozó vámokból álló rendszer van érvényben, kedvezményes vámtételekkel az ACP (afrikai, karibi és csendes-óceáni) országok számára.

Az EU, tervei szerint, egyetlen vámmértéket tartalmazó, kvóták nélküli rendszerre akar áttérni, legkésőbb 2006-ig. A gond jelenleg az egységes importvám mértékének meghatározása, valamint az, hogyan őrizzék meg az ACP-preferenciákat - amelyek fenntartására az EU ígéretet tett -, és hogy miként kárpótolják az ACP-szállítókat. A hatalmas kártérítési összeget - és ezzel párhuzamosan az EU banánárak jelentős emelkedését - elkerülendő, a vámot szakértők szerint 75 euró/tonnára vagy az alá kellene csökkenteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Világszintű banánvita

A latin-amerikai banántermelők a WTO-nál keresik igazukat az EU-val szemben: szerintük az Unió túl magas importvámot ír elő.

Kinyitnak a szerb plázák

Kinyitnak a szerb plázák

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Vízbe esett a hajóról és meghalt egy ember a Ráckevei-Dunán

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at

Újraindul az egyik legnagyobb játékos show: ingyen lehet nézni az E3-at