szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mindent elkövetünk azért, hogy a tisztességes borászok megfelelő árat és jövedelmet érjenek el a boraikkal, viszont kőkeményen járunk el a borhamisítókkal szemben - mondta a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vasárnap Balatonfüreden, a borhetek megnyitóján.

"A magyar borforgalom közel egynegyedét ugyanis csak bornak nevezett lőre adja" - tette hozzá Gráf József.

A miniszter hangsúlyozta, erősítik az ellenőrzéseket és fokozatosan kiiktatják a piacról a mintegy 800 ezer hektoliternyi "csinált bort".

A politikus elmondta, nyomon követik a bor útját a boltokig, az áruházláncokig, következetesen vizsgálják majd a számla eredetét, kibocsátóját, illetve ismét bevezetik a borkészítményekre az ellenőrző jegyet.

Gráf szerint megszüntetik ugyanakkor a bor jövedéki adóját, ami körülbelül kétmilliárd forintos bevételt jelent majd a gazdáknak. A miniszter megjegyezte, ezt az összeget azonban az ellenőrzésekre és bormarketingre kell fordítaniuk.

A miniszter tájékoztatása szerint eddig főleg az élelmiszer-vizsgálatokra figyeltek, ám a szüreti időszakhoz közeledve egyre inkább a borok ellenőrzésére koncentrálnak.

Az ország 98 ezer hektárnyi szőlőterületén évente mintegy 4,8 millió hektoliter bor terem, a borászkodás 180-200 ezer család megélhetését biztosítja. Gráf rámutatott arra is, hogy az európai uniós belépéssel a borainkra vonatkozóan is megszűnt a belső vámvédelem, s a magyar boroknak többi között az Új-Zélandról, Dél-Afrikából és Chiléből beáramló bordömpinggel kell felvenniük a versenyt. A miniszter rámutatott, teljes bortermésünknek körülbelül egyharmada megy exportra, s az utóbbi időben a vörösboraink iránt ismét megnőtt a kereslet.

A földművelésügyi tárca vezetője szerint a magyar borászok világhírűek, de a borászatainknak technikában és technológiában még fejlődniük kell. Minél nagyobb szervezeteket - borrégiókat - szükséges létrehozniuk, ugyanis "magányos farkasként" nem lehet érvényesülni a nemzetközi piacon. A miniszter megjegyezte, a bormarketingnek pedig azt kell tudatosítani, hogy a balatoni, villányi, egri és más borvidékeink termékei garantált minőséget jelentenek.

A füredi borhetek megnyitóján felavatták a Balatonfüred-Csopak Balatonvin Borlovagrend 10 új tagját is, köztük Gráf Józsefet és Bujdosó László országos tiszti főorvost. A borhetek ideje alatt a füredi Tagore-sétányon 28 borházban kínálják a környék díjnyertes borait, a molószínpadon pedig augusztus 21-ig csaknem harminc kulturális rendezvényen szórakozhatnak esténként az érdeklődők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Együtt a francia borászokkal az amerikai piacon

A francia és magyar bormarketing közös erővel próbálná megdolgozni az amerikai piacot. Ezt célozza a Rhone és Elzász környéki borszakemberek és a Magyar Bormarketing Kht. tervezett együttműködése.

Itthon

Bikavérrel lett az év borásza

A szekszárdi Takler Ferenc egy 2002-es bikavérrel nyerte el az "év borásza" címet. A címet a borászatban jártas kereskedők, vendéglátósok és szakújságírók ítélték oda.

Hét nap

BORÁSZOK ULTIMÁTUMA

Több mint harminc bortermelő felszólította a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) intézményeként...

Társadalom

Borász, békétlenség

Hűtlen kezelést sejt az ügyészség az FKGP belső viszálykodással terhelt székházeladási ügyének hátterében, s nyomozásra utasította a rendőrséget. A kisgazdák a "családi ezüstöt" élik fel: túladtak siófoki nyaralójukon is, mégis tetemes az adósságuk.

MTI Itthon

SZDSZ: privatizálják az állami borászatot

"Jó bornak nem kell állami cégér", ezért a liberálisok támogatják a hazai bortermelés és ezzel együtt a Tokaj Kereskedőház privatizációját - jelentette ki Horn Gábor.

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon

Videó: Addig bosszantotta a teknős az oroszlánokat, hogy azok inkább leléptek

Videó: Addig bosszantotta a teknős az oroszlánokat, hogy azok inkább leléptek

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG

Több mint kétmilliárd forintos osztalékot fizethet a 4iG