szerző:
MTI

Molnár Albert, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára és Adamecz Péter, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint is az infláció jövőre 2 százalék körüli szintre csökken, a gazdasági növekedés 4 százalék körül alakul.

A német-magyar kereskedelmi és iparkamara csütörtöki budapesti rendezvényén a számokban való egyetértésen túl azonban a két szakember eltérően értékelte azt, hogy mi lesz a gazdasági növekedés hajtóereje 2006-ban. 

Molnár Albert szerint 2006-ban a gazdaság továbbra is egészséges növekedési szerkezetben bővül majd, a gazdaság motorja az export és a beruházások lesznek. A jegybank alelnöke viszont úgy látja, hogy 2006-ban a vállalati beruházások bővülése csökken, az állami beruházások növekedése alacsonyabb lesz, mint 2005-ben és jövőre valójában a belföldi felhasználás, a lakossági fogyasztás jelenti majd a növekedés motorját. Úgy vélte, a "nettó export" negatív lesz, vagyis jövőre az import jobban bővül majd, mint a kivitel. 

Molnár Albert szerint Magyarország előtt kettős kihívás áll, miközben a magyar gazdaságban fenn kell tartani a gyors reálkonvergenciát az egészséges gazdasági szerkezet mellett, ezzel egyidejűleg a költségvetés hiányát és méretét is csökkenteni kell. A Molnár Albert által bemutatott reálkonvergencia-pálya szerint 2006-ban a GDP 4 százalék körül bővül majd, a belföldi felhasználás is 4 százalék lesz, miközben a lakossági fogyasztás 3,5 százalékot mutat, a beruházások pedig 6-8 százalékkal növekednek. Az export és az import alakulására az általa bemutatott prognózis szerint a 10-12 százalékos növekedés lesz jövőre a jellemző, míg 2007-ben az export 9,5 százalékkal, az import 9,3 százalékkal bővül. 

Adamecz Péter, az MNB alelnöke ezzel szemben úgy vélte, 2006-ban a vállalati beruházások az idei 8 százalékos növekedés helyett csupán 5,6 százalékkal növekednek, ezzel párhuzamosan az állami beruházások növekedésének rátája az idei 20 százalék helyett 10 százalékra esik vissza. A piaci szolgáltatások növekedése pedig a 2005. évi 4,5 százalék helyett 2006-ban 3,5 százalék lesz, miközben az építőipar bővülése is lassul. Ehhez az MNB alelnöke szerint még hozzáadódik, hogy a feldolgozóipar növekedése 2006-ban 5 százalékos marad, azaz nagyjából a mostani, MNB által várt feldolgozóipari 5 százalékos növekedésen stagnál. 

A munkaadók diktálnak majd jövőre az MNB prognózisa szerint, emiatt az idei hozzávetőleg 7,2 százalékos munkanélküliségi ráta a jegybank elképzelései szerint 2006-ban 7,5 százalékra növekszik majd. A bruttó bérnövekedést az MNB idén és jövőre 7,5 százalékra várja a versenyszférában. Az MNB alelnöke szerint 2006-ban a termelékenység 4 százalékkal javul, ez megfelel annak, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a  bérnövekedésre az ajánlás most maximum 4 százalék. 

A jegybank szerint a lakosság megtakarítása kissé nőni fog, idén a lakossági megtakarítások 3 százalékkal emelkednek, 2006-ban valószínűleg 3,2 százalékos lesz a növekedés. A költségvetés azonban továbbra is pazarló lesz az MNB prognózisa alapján, mivel az MNB által számított aggregált költségvetés - amibe a jegybanki szakértők beleértenek olyan tételeket, mint például a MÁV adósságainak várható konszolidációja - az idei GDP-arányos 9,5 százalékos deficit helyett 2006-ban 10,5 százalékos hiányt mutat. 

Molnár Albert ezzel szemben úgy vélte, elkerülhetetlen az, hogy már a közeljövőben először kisebb kiigazítást hajtsanak végre a központi büdzsében, majd később költségvetési szigorral el lehet érni, hogy az ország 2008-ra teljesítse a maastrichti előfeltételeket, azaz belépjünk az euróövezet előszobájának tekintett ERM-II árfolyamrendszerbe és az ország bevezesse 2010-ben az eurót. 

Kérdésre válaszolva Molnár Albert úgy vélte, a magyarországi kiélezett politikai helyzet miatt nem lehetett bevezetni az adórendszerbe az egykulcsos szisztémát, vagyis azt, hogy például szlovák mintára Magyarországon is egységes alacsony kulccsal adóztassanak az áfa, az szja és a társasági adó szisztémájában. 

Adamecz Péter újságíróknak elmondta, a külföldi befektetők érzékelik azt, hogy Magyarországon az államháztartás helyzete milyen, pánik azonban nem alakult ki, egyelőre a befektetők ugyan mindent tudnak, kivárnak, a hosszabb lejáratú állampapírok esetében már megnőttek a hozamok. Ez a befektetői hangulat azonban igen gyorsan megváltozhat, esetleg a kockázati felár is megemelkedhet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

EU: a magyar hiány legalább a GDP 5,2 százaléka lesz

Magyarország jövő évi GDP arányos államháztartási hiánya legalább 5,2 százalék lesz, és ez még nem is tartalmazza az áfa-csökkentés hatását, ami miatt a deficit még magasabb lehet - jelentették ki források, idézve az EU Bizottságának Magyarországgal kapcsolatos csütörtökön kiadásra kerülő jelentését.

MTI Gazdaság

A középmezőnyben állunk a GDP-arányos befektetések terén

Magyarország a kockázati tőkebefektetések volumenének GDP-hez mért 0,119 százalékos arányával 2004-ben megelőzte az összes régióbeli országot - mondta Tzvetkov Julián, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Gazdaság

Az olajár dobja meg az európai inflációt

Az euróövezetben októberben 2,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció, a szeptemberi 2,6 százalék után – közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként.

Kiutalták az első tízmilliárdot a fővárosi egészségügynek

Kiutalták az első tízmilliárdot a fővárosi egészségügynek

Indul a nyolcadik évad a gemenci gólyafészekben

Indul a nyolcadik évad a gemenci gólyafészekben

NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről

NVB: Nem lehet népszavazást tartani a nyugdíjemelésről

Videó: Jeget dobtak egy 137 méter mély lyukba az Antarktiszon, és furcsa hangot adott ki

Videó: Jeget dobtak egy 137 méter mély lyukba az Antarktiszon, és furcsa hangot adott ki

Schiffer és Vágó még mindig rajta van az LMP fizetési listáján

Schiffer és Vágó még mindig rajta van az LMP fizetési listáján

Civilek által is látogatható űrközpontot hoz létre Ausztrália

Civilek által is látogatható űrközpontot hoz létre Ausztrália