szerző:
hvg.hu

Az előző egy-két hét konszolidálódó piaca a regionális (lengyel választások) és a globális hatások (kamat-, keresztárfolyam szintek, gazdasági növekedés, kockázatvállalási hajlandóság szintje) miatt újra negatív trendet vett fel.

Az Egyesült Államokban ismét nőtt az elemzők által becsült jegybanki alapkamat maximum értéke, miközben a foglalkoztatottságban feszültségek mutatkoznak, de a növekedési mutatók biztatóak. A külkereskedelmi deficit ismét történelmi magasságokba szökött, miközben az import termékek áremelkedése is évek óta nem látott szinteket ért el. Közben az EU-ban is egyre több jele van annak, hogy az alacsony kamatok ideje lejár, a továbbiakban kamatemelési periódus következhet.

Ezek a körülmények idézik elő a dollár mostani szárnyalását. A múlt héten még úgy tűnt, hogy nem lép ki a az akkor jól meghatározható sávból az EUR/USD keresztárfolyam, de a piac rácáfolt a várakozásokra. A dollár erősödése és a fent vázolt folyamatok nem kedveznek a kockázatvállalási hajlandóságnak, így a fejlődő piacok ismét gyengülni kezdtek, de ma még igazán komoly veszteséget nem okoz a tőkekivonás, mivel a nemzetközi szintű likviditás még mindig meglehetősen magas szinten van.

Devizapiac. A világgazdasági folyamatok azt jelzik, hogy a globálisan alacsony kamatok lassan emelkedni kezdenek, ami a dollár felértékelődését okozza, hiszen a kamatelőnyök a kockázatosabb piacokon egyre szűkülnek, míg a kockázatok emelkedőben vannak az árak eddigi gyors emelkedése miatt.


 A korábban már több alkalommal említett 1,17 EUR/USD keresztárfolyamot most első ízben lépte túl a dollár erősödése. Ebben a helyzetben az elemzők is elbizonytalanodtak és olyan előrejelzéseket adnak, hogy „először le, aztán fel”, vagy először „le, aztán fel”. A piaci szereplők is kissé bizonytalanok, de a mi megítélésünk szerint most már a dollár 1,14-es szintig is képes erősödni és a gyengülő fázis csak a jövő év elejétől következhet.A forint a korábbi erősödését újabban esésre ”cserélte”. Itt egyértelműen a lengyel választások és a dollárerősödés említhető az okok között, de az MNB elnökének meglehetősen rosszul sikerült mondatai sem segített a hazai fizetőeszköz euróhoz mért árán. A jelen helyzetben a devizapozíciók (jellemzően inflációkövető dolláralapok vételével) építését javasoljuk, de ha hirtelen 1,14-es szintre kerül az EUR/USD, akkor a hasonló, de euróban denominált és az euró-zónában befektető alapok vétele javasolt.

Részvények: a kivárást ajánljuk (Oldaltörés)

Kötvénypiac. A kötvénypiacon az általunk várt események bekövetkeztek, ami azt jelenti, hogy tovább emelkedtek a hozamok. Egyes lejáratok esetében immár hét százalék fölötti szinteket láthatunk, ami a múlt heti ajánlásaink alapján már vételi szintnek tekinthető. Természetesen a kötelező óvatosság azt mondatja velünk, hogy a kötvényportfólió kialakítására szánt összegek csak részben költhetők el a mai helyzetben, a továbbiakban ma még nem kizárható a hozamok további emelkedése és erre az esetre még kell hagyni némi „muníciót”.Részvénypiac. A részvényárak meglehetősen hektikus mozgásokat produkáltak. A negyedéves eredmények inkább nyereségrealizálást indítottak el, mintsem hogy újabb befektetésekre ösztönözték volna a befektetői társadalmat. A Magyar Telekom jó eredményt tudott felmutatni, így az osztalék alapon árazott részvény kilátásai sokat javultak. A Mol eredménye elmaradt a várakozásoktól, illetve a növekedési dinamikában nem jelent meg a finomítói árrések jelentős emelkedése. Mára világossá vált, hogy újabb vállalat-felvásárlások nélkül a korábbi növekedési ütem nem tartható fenn. Az Egis is kiemelkedő eredményről adott számot.

A kisebb társaságok közül a Démász is biztató eredményt tudott felmutatni, de a jövőre nézve nem túl optimista a cég vezetése, mivel a harmadik negyedévről jelentős költségtételek a negyedik negyedév számaiban fog megjelenni. Az FHB a várakozásokhoz mérten alulteljesített, míg a Pannonplast az adósságállomány jelentős mérséklése mellett jelentősen faragott a tavalyi negatív eredménnyel. Szintén negatív (üzemi szintű) eredményt hozott a TVK ami meglepte a picot, így akár jelentős áresésre is számíthatunk.A BUX – mint látható – ismét a 20 000 pontos lélektani szint felé tart, de ezúttal ez a határ nem biztos, hogy megállítja az esését. Ezért a mai helyzetben újra kivárást javaslunk. A 20 000 pontos szintről egy esetleges újbóli – nagy forgalom melletti – emelkedés esetén a jó eredményeket közlő társaságok részvényeit már vételre ajánljuk.

Ajánlás (Oldaltörés)


Állampapír piac:

- állampapírok: 3-5 éves lejárat vétele

- vállalati kötvények: kivárás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: kivárás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: Egis, Démász, Émász: vétel, többi tartás

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vétele

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt

Lángolt a kereke, ki kellett üríteni egy török repülőt

Van egy 5 km-es autópálya-szakasz, ahol a jövő kamionjaival kísérleteznek

Van egy 5 km-es autópálya-szakasz, ahol a jövő kamionjaival kísérleteznek

Orbán: Lebegjünk, mint a pillangó és szúrjunk, mint a méhecske

Orbán: Lebegjünk, mint a pillangó és szúrjunk, mint a méhecske

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

Máris felbomlott az ellenzéki összefogás Kaposváron

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Öt betegből négyet már 24 órán belül hazaküldenek a sebészetről a műtét után

Trabant és szexpartner nyugatnémet márkáért – "Eljött a paradicsom", 1990. február 15.

Trabant és szexpartner nyugatnémet márkáért – "Eljött a paradicsom", 1990. február 15.