szerző:
KSH
Tetszett a cikk?

A fogyasztói árak az idén októberben stagnáltak az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,2 százalékkal haladták meg a 2004 októberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az elemzők 3,46 százalékos 12 havi fogyasztói áremelkedést vártak októberre. Az idén az első tíz hónapban az árak 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

A maginfláció októberben 0,1 százalék, 12 havi összehasonlításban 1,4 százalék volt.    A fogyasztói árak az idén szeptemberben 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,7 százalékkal haladták meg a 2004 szeptemberi szintet, amely 6,3 százalékkal múlta felül a 2003-as adatot.

Egy hónap alatt az élelmiszerek árai 0,1 százalékkal nőttek. Csökkent 0,4 százalékkal az idényáras élelmiszerek, 0,5 százalékkal a sertéshús, 0,3-0,3 százalékkal a baromfihús és a péksütemények ára. Ezzel szemben 4,3 százalékkal nőtt a tojás, 4,2 százalékkal a sertészsiradék, 0,8 százalékkal a cukor, 0,4 százalékkal a tej, és 0,3 százalékkal a kávé ára.

Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal nőttek. A legnagyobb mértékben, 3,4 százalékkal a ruházkodási termékek árai emelkedtek. A háztartási energia, a szeszes italok, a dohányáruk és a szolgáltatások körében szintén áremelkedés mértek. A tartós fogyasztási cikkek és az egyéb cikkek körében árcsökkenés következett be.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 3,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2004 októberében. A szeszes italok, dohányáruk árai az átlagosnál kisebb mértékben, 1,2 százalékkal emelkedtek.

A szolgáltatások átlagot meghaladó, 5,2 százalékos áremelkedésén belül a szerencsejáték 16, a helyi tömegközlekedés 14, a csatornadíj 12, a szemétszállítás 11 százalékkal drágult.   Az egyéb cikkek, üzemanyagok árnövekedése szintén az átlagosnál magasabb, 5,2 százalék volt. Ezen belül a járműüzemanyagok 9,6 százalékkal kerültek többe, mint 2004 októberében. A  háztartási energia 5,8 százalékkal, ezen belül a palackos gáz 7,8, az elektromos energia 6,9 százalékkal drágult. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Egy év alatt 3,7 százalékkal nőttek az árak

A fogyasztói árak az idén szeptemberben 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,7 százalékkal haladták meg a 2004 szeptemberi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

MTI Gazdaság

Negyedév alatt 50 milliárddal nőtt a nyugdíjpénztárak vagyona

A hazai nyugdíjpénztárak 2005 júniusa és szeptembere között átlagosan 4 százalékos hozamot értek el, a hozam és a beáramló új befizetések összesen mintegy 50 milliárd forinttal növelték meg a pénztári vagyont - áll a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) 2005 harmadik negyedéves jelentésében.

MTI Gazdaság

Hazai húspiac: nőnek az árak, nő a fogyasztás

Rapszodikus képet mutat a húsipari termékek mennyiségi értékesítése 2004 és 2005 első féléve közötti időszakban. Bár összességében növekedés jellemzi a húskészítmények piacát, a fogyasztók által két legkedveltebb és legnagyobb arányban vásárolt húsfajta piaci szereplése ellentétes képet mutat: amíg jelentősen nőtt a baromfialapú termékek fogyasztása addig a sertés készítményekből kevesebb fogyott – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet ConsumerScan adataiból.