szerző:
Kulcsár Hajnal (hvg.hu)

Saját kávézó, szauna, kültéri medence, fitneszterem, sofőrszolgálat – mindez már szinte elengedhetetlen egy luxusberuházásnál, ugyanúgy, mint a lakásonkénti két fürdő- és a több hálószoba. Legyen eredeti, s ne legyen elérhető sokak számára - összegezhetjük röviden a luxuslakások ismérveit. Lássuk a budapesti kínálatot!


A medence alapkövetelmény.
A Duna-Pest Rezidenciák lakói a 750
ezer forintos négyzetméterárért otthon
lubickolhatnak
© dunapest.hu
Nem feltétlenül árban kell meghatároznunk, mekkora értéknél beszélhetünk már luxusról, sokkal inkább az ingatlan egyedi kialakításán van a hangsúly - osztja meg a hvg.hu-val Valkó Dávid, az Otthon Centrum elemzője, aki gyorsan hozzáteszi: igaz, hogy a kormány 100 milliónál húzta meg a határt, "én azonban már egy 80 milliós otthont is bátran ebbe a kategóriába sorolok."

Fontos a hely, a környezet, a ház külső állapota, lényeges feltétel az is, hogy a luxusingatlan az adott kerület legjobb részén épüljön. Ha luxusra vágyunk, és meg is engedhetjük magunknak, ma már nem feltétlenül a budai zöldövezetre kell szorítkoznunk. A budapesti luxuslakáspiac három különböző szegmenséről beszélhetünk – magyarázza az elemző. A 90-es években a budai hegyvidék volt a luxus: a II., XII., III., XI. kerületek bizonyos részei, illetve a történelmi épületek miatt az első kerület is ide sorolható. Az itt épült családi, vagy társasházak zöme ma már nem nevezhetők luxuslakásoknak, pusztán azért, mert a budai zöldövezetben található. Szó nincs azonban arról, hogy bizonyos területek, mint a Rózsadomb, Pasarét, vagy a Várhegy ne őrizné kivívott pozícióját az ingatlanpiacon.

A különleges, luxus kategóriájú ingatlanfejlesztések egyre inkább a Belváros felé húzódnak, ahol több beruházó a régi épületek teljes felújításával alakít ki az átlagnál jóval magasabb minőségű otthonokat. E beruházások miatt elkerülhetetlen a belső kerületek felértékelődése: az V. és a VI. kerületben már nem ritka az egymillió forint feletti négyzetméterár.

"A nagyszámú aktív korú fiatalnak nem az a  vonzó, hogy kanyargós hegyi úton közelítse meg villáját" - véli az ingatlanpiaci szakértő, aki szerint a belvárosi nyüzsgés közepén lévő luxusotthon egyaránt jelent tökéletes megoldást a tehetős fiatalnak és a beruházás szándékával vásárló külföldinek, aki az európai fővárosokban megszokott luxust keresi Budapesten is. Így nem véletlenül hívószó a külföldi beruházóknál a Parlament, illetve a Bazilika közelsége.

Ha nem érzünk ellenállhatatlan vágyat a budai zöldövezet iránt, és a belvárosi nyűzsgésben sem találjuk meg álmaink otthonát, még mindig ott a Duna-part, igaz, ebben az esetben leginkább a panorámát kell megfizetnünk. Szakértők szerint itt mindig is drága lesz a luxus, üres telkek híján, nem várható, hogy jelentősen bővülne a kínálat.

Luxus borsos áron: további áremelkedés várható (Oldaltörés)

Nemrég jelent meg az Otthon Centrum elemzése, amely további áremelkedést jósol a lakáspiac luxusszegmensében. „A kínálati rész egyelőre egy szűk piac, a valóban minőségi, igényes, egyedi lakásból igen szerény a választék” – indokolja Valkó Dávid az amúgy is borsos ingatlanok várható drágulását. A növekedés további oka az átlagnál jobb minőségi színvonal - ezekkel a lakásokkal ma már nemcsak a magyar, hanem az uniós-, illetve világpiaccal is lehet versenyezni. Lássuk, a jelenlegi kínálatban, milyen áron találunk luxust.

Budapesten a Budai Várban lévő, már átadott Anjou Residence vezet, 1,4 millió forintos négyzetméterárral – igaz ennél olcsóbban is mérik itt a négyzetmétereket. A legnagyobb, 240 négyzetméteres lakás például 200 millió forintos áron még mindig gazdára vár, ha utánaszámolunk, alig lesz több a négyzetméterár 830 ezer forintnál.

Első fecske volt az V. kerületben a Vadász utca 28. szám alatti beruházás, amelynek lakásait itthon meg sem hirdették, és a beruházás angol nyelvű oldala sem arról árulkodik, hogy itthoni vevőknek szánták volna ezeket a lakásokat. Tovább vizsgálva a kerületet, újabb beruházásra bukkanunk, mégpedig a  Vigyázó Ferenc utcában. A szintén külföldi vevőkört megcélzó ír beruházó egymillió körüli négyzetméteráron kínálja az otthonokat. A saját belső építész, designer által kialakított tágas terek, a négyzetméterenként 30 ezer forintos parketta valóban nem az Expressz hasábjaira kívánkozik.
 

Fényűzés francia módra.
Az Orco-csoport beruházása az
Andrássy úton
© avenuegardens.hu
Valkó szerint egyre több az ilyen beruházás, amiről a magyar vevő nem is értesül, hiszen egytől-egyig külföldiek veszik meg a lakásokat, befektetési szándékkal. Az éves befektetési díj ugyanis a lakás árának 10 százalékát teszi ki. Nem mellékes azonban az sem a külföldi befektetőnek, hogy míg Párizsban például 18 ezer eurónál, azaz 4,5 milliónál kezdődik egy luxuslakás négyzetméterenkénti ára, addig Budapesten már a hatodáért is hozzá lehet jutni. A Belügyminisztérium adatai szerint az idei első fél évben 892 lakásvásárlás köthető Budapesten külföldiekhez. Az írek és a britek vezetnek 57 százalékkal, továbbra is az V., VI. és VII. kerületeket részesítve előnyben.

Az ingatlanfejlesztők által szintén kedvelt VI. kerületben is szép számmal találunk olyan beruházásokat, ahol 500-600 ezer forintról indulnak a négyzetméterárak. A kerületben épül az izraeli Centro Kft. City Home névre keresztelt luxusingatlanja. A 90 darab lakás vásárlóinak 50 százalékát az írek teszik ki, 30-40 százalékuk angol, a maradék szintén külföldi befektető.

Mostanság az egyik leggyakrabban emlegetett beruházó lett az a francia-luxemburgi Orco-csoport, amely nemrég vette meg 17, 5 milliárd forintért a Vörösmarty téren lévő Budapesti Értéktőzsde épületét egy ingatlancsomagban. A csomagban benne van még a Szervita téri parkolóház, a Gresham Szálló melletti Mérleg utcai négycsillagos hotel, és a Budapest Bank két Váci úti épülete.

Milliós négyzetméterár a volt SZOT-szállóban (Oldaltörés)

Ám hallhatunk már a cégről korábban is, néhány évvel ezelőtt e vállalat vette meg és újította fel az Andrássy úton lévő külügyi szállót ötcsillagos hotellé, és ugyanott nyitott egy négycsillagos szállót. Úgy tűnik, a beruházó ragaszkodik az Andrássy úthoz, a napokban ugyanis itt debütált egy újabb beruházásuk. Az Andrássy és az Izabella utcára néző L alakú telken megvalósuló Avenue Gardens átadását 2007-re tervezik. Az Izabella utcában már megkezdődött a régi épület bontása, de az eredeti homlokzat megtartásával épül majd fel a több milliárd forintos beruházás. A 77 lakás között a legkisebb 60 míg a legnagyobb 190 négyzetméter lesz, s eszerint alakulnak majd az árak is: vagyis 750 és 1,4 millió forint között lehet majd válogatni. Ezért az árért a különféle extrák mellett már wellness központot, 24 órás portaszolgálatot, éttermi lakásszervízt, sofőrszolgálatot is kapnak majd a leendő lakók.

Ahol még nem késő vásárolni...

A Nemzeti Színház mellett épülő Castrum Házban 450 ezer forinttól közel egymillióig szóródnak a négyzetméterárak. A 2007-re tervezett rózsadombi Excelsior Park  - a volt SZOT-szálló - lakásait átlag 1,3 milliós négyzetméteráron kínálják. A Duna-parton a Transelektro beruházásában épülő Prestige Towersben 400 ezerért, de 1 millió forint feletti négyzetméteráron is találunk lakást.  Az Autóker beruházásaként újjáépülő Gozsdu udvarban félmilliótól indulnak a négyzetméterárak. A Trigránit által épített, a páratlan panorámát biztosító Duna-Pest Rezidenciákban is eléri a 750 ezer forintot, míg a szintén a Duna közelségét kihasználó RiverLoft társasházban 450 ezer forintos átlagáron már loft, illetve kétszintes lakáshoz juthatunk.

Nemrég jelent meg a fővárosi piacon a spanyol Fadesa nevű ingatlanfejlesztő, amely a  VII. kerületben a Király utcában alakít ki 271 luxuslakást. A beruházó szerint a Central Passage Budapest névre hallgató ingatlan több mint 20 százalékát már értékesítették, az érdeklődők között szép számmal vannak ír, angol és spanyol befektetők. Gazdag a kínálat is: 34 négyzetméterestől a 112 négyzetméternyi alapterületű lakásig, 2-3 hálószobás lakások, különféle méretű erkélyű stúdiólakások közül választhatunk. A cég budapesti irodájában azonban arra nem válaszoltak, milyen áron kínálják ezeket az otthonokat.

 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Meghalt egy magyar férfi a bangkoki repülőtér fogdájában

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Szívszorító produkcióval emlékezett Kobe Bryantre Alicia Keys

Szívszorító produkcióval emlékezett Kobe Bryantre Alicia Keys

Irán kifelé erőt sugároz, de könnyen a Szovjetunió sorsára juthat

Irán kifelé erőt sugároz, de könnyen a Szovjetunió sorsára juthat

És akkor már csak kicsit kell dolgoznunk, hogy az EU legkorruptabb országa legyünk

És akkor már csak kicsit kell dolgoznunk, hogy az EU legkorruptabb országa legyünk

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója

A drágán dolgozó alvállalkozókra panaszkodik a Market Építő vezérigazgatója