szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kialakulhat gazdasági és politikai konszenzus arról, hogy Magyarország 2008-ig teljesítse az euró bevezetésének feltételeit, és döntsön az euró 2010-es bevezetéséről - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának ülésén szerdán.

A miniszter szerint a feltételek legkritikusabb pontja, az államháztartási hiány három százalékra történő mérséklése is teljesülhet. Utalt arra, hogy az államháztartás hiánya - az autópálya fejlesztési pénzek elszámolása miatt - az idén várhatóan a GDP 6,1 százaléka, míg 2006-ban 4,7 százaléka lehet.

Az unió várhatóan 2006-ban már lehetőséget ad arra, hogy külső finanszírozással, az államháztartáson kívülre helyezve épülhessenek autópályák Magyarországon - mondta Kóka János, aki szerint a költségvetés 20-30 év alatt olyan ütemben fizethet ki az építés költségét, ahogyan a sztrádák gazdasági haszna érvényesül. 

Magyarország már most is teljesíti az euróbevezetés azon feltételét, hogy az államadósság nem haladhatja meg az éves GDP 60 százalékát - hangsúlyozta Kóka János. Ez 2005-re várhatóan 57,1 százalék lesz, ami reményt ad arra, hogy az államadósság szintje 2008-ban sem éri majd el a 60 százalékot, főleg ha a már meghirdetett privatizáció bevételét az államadósság csökkentésére fordítja az állam.

A gazdasági miniszter szerint mindezek eléréséhez legalább ötszázalékos GDP-növekedés kell, amitől már most sincs messze a magyar gazdaság, hiszen a GDP idei növekedése elérheti a 4,6 százalékot. Kóka János kedvezőnek nevezte, hogy Magyarország az idén öt hellyel előrébb kerülve a 37. helyen áll az IMD (International Institute for Management Development World) lausanne-i központú gazdaságkutató intézet versenyképességi rangsorában.

Fónagy János (Fidesz), a bizottság alelnöke felhívta a figyelmet a gazdasági vállalkozások körbetartozásának problémájára, a MÁV kritikus pénzügyi helyzetére. Véleménye szerint helytelen, hogy a lényeges gazdasági iránymutatás, és az elmúlt három és fél év számadása helyett a miniszter programot vázolt fel, fél évvel a választások előtt. A szintén fideszes Márton Attila szerint a kkv-knak több forrást kellene biztosítani, mert jelenleg többségük inkább csak hitelhez, illetve kamattámogatáshoz tud hozzájutni. Elmondta, hogy az önkormányzatok önerő híján nem juthatnak hozzá a magyar és EU-s támogatásokhoz.

Az elkövetkező tíz évben követendő gazdaságpolitikai alapelvekről szóló határozati javaslathoz benyújtott négy módosító javaslat közül a kormány egyet sem, míg a bizottság is csak egyet támogatott. Eszerint új alapelvként bekerülne a dokumentumba a társadalmi esélyegyenlőséget sértő, legsúlyosabb területi elmaradottságok mérséklése.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Magyar euró csak 2013-ban

A megkérdezett elemzők szerint Magyarország 2010 helyett csak 2013-ban vezeti be az eurót – áll a Reuters legfrissebb felmérésében.

MTI Gazdaság

EB: késhet az új EU-tagoknál az euró bevezetése

Az Európai Bizottság helyzetjelentése szerint nem biztos, hogy az Európai Unió tíz új tagországa, köztük Magyarország az általuk tervezett időpontban készen állnak majd az euróövezeti csatlakozásra.

MTI Gazdaság

Zuhan az euró a francia zavargások miatt

Két éves mélypontjára süllyedt kedden az euró árfolyama az elemzők szerint részben amiatt, mert a piacot aggodalommal töltik el a franciaországi események. A pénzpiacokon is érezteti hatását a félelem, hogy a tizenkettedik napja tartó zavargások átterjedhetnek más európai országokra is.

MTI Gazdaság

Mégis a 2010-es euró a cél

A koalíció pártjainak közös álláspontja, hogy olyan államháztartási és költségvetési politikát kell folytatni, amely 2008-ra, az eredetileg tervezett időpontra teljesíti a maastrichti kritériumokat, és lehetővé teszi az euró 2010-es bevezetését - mondta a miniszterelnök napirend előtti viszontválaszában hétfőn a parlamentben.

MTI Gazdaság

Matolcsy: 2009-ben már lehetne eurónk

Matolcsy György, a Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint akár 2009-ben is bevezethető lehetne Magyarországon az euró. A volt tárcavezető a GKI Gazdaságkutató Intézet konferenciáján beszélt erről.

10 centis, de nagyon izgalmas: 240 millió éves törpeszauruszt fedeztek fel Németországban

10 centis, de nagyon izgalmas: 240 millió éves törpeszauruszt fedeztek fel Németországban

Óriásit drágultak a kézfertőtlenítők Olaszországban

Óriásit drágultak a kézfertőtlenítők Olaszországban

Mit tanulnak majd a NAT szerint a gyerekek Csukás Istvánról?

Mit tanulnak majd a NAT szerint a gyerekek Csukás Istvánról?