szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fitch Ratings után a Standard & Poor's is a magyar osztályzat fölé emelte az elsőrendű befektetői sávban Szlovákia szuverén adóskockázati besorolását. Az ország a gyors közfinanszírozási reformok révén három éven belül az euróövezet tagja lehet.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének hétfői londoni bejelentése szerint a szlovák hosszú futamú közadósság besorolása az eddigi "A mínusz"-ról "A"-ra, a rövid lejáratú szuverén kötelezettségeké "A-2"-ről "A-1"-re javul, egyaránt stabil kilátással.
   
Magyarország hosszú futamú adósságának besorolása ennél a cégnél "A mínusz", a Fitch Ratings listáján viszont a két hete bejelentett leminősítés után már csak közepes befektetői "BBB plusz".
   
A S&P szerint a felminősítés a szlovák közszférában zajló gyors reformokat és az erős növekedési kilátásokat tükrözi, valamint azt, hogy Szlovákia várhatóan 2009-ig az euróövezet tagja lesz.
   
Jóllehet az államháztartási hiány még az EU-csatlakozás, a nyugdíjreform és az adósság-elengedések költségei miatt az idén a GDP-érték 4,9 százalékára nőtt, a közfinanszírozási rendszer folyamatosan javuló pályán van, és az adóbevételek növekménye 2007-ig várhatóan 3 százalék alá csökkenti a deficitet, áll a Standard & Poor's londoni elemzésében.

Emellett a GDP-arányos bruttó adósság is meredeken csökken, a 33,7 százalékos idei szintre a tavaly mért 42,6 százalékról, írták az S&P elemzői.
   
A hitelminősítő megjegyzi ugyanakkor, hogy a 8520 dolláros fejenkénti átlagos jövedelemszint alaposan elmarad az "A" besorolású adósok 12100 dolláros középértékétől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Szlovákia az euró előszobájában

Az euró bevetésére 2009-től készülő Szlovákia péntekről szombatra virradóra belépett az "euró előszobáját" jelentő ERM-2 rendszerbe, amit az ország vezetői rendkívüli lelkesedéssel üdvözöltek.