A botrányos elemekkel tűzdelt Hungexpo-privatizáció utolsó felvonására is jutott fordulat. A szerződés aláírása előtt felmerült, hogy a nyertes konzorcium tagja, a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó TriGránit esetleg Tökölre költöztetné ki a vásárvárost.

Váratlan bejelentéssel rukkolt elő a Hungexpo Rt.-t elnyert TriGránit-csoport egyik tagja, az Euroinvest Közép-európai Befektetési Rt. A privatizációs szerződés aláírásának előestéjén Völker Zsolt, az Euroinvest vezérigazgatója arról tájékoztatta a tököli volt szovjet katonai légibázist környező települések polgármestereit: nem kizárt, hogy a 144 hektáros területen egy új vásárközpontot hoznak létre. Miközben tököli tulajdonostársuk, a TriGránit már "nyakig benne van" egy expóberuházásban, jelesül a kőbányai Hungexpo Rt. fejlesztésében. A fórumról tudósító helyi lap, a Kisváros ebből mindenesetre egyenesen a Hungexpo Tökölre kiköltöztetésére következtetett. Völker Zsolt a HVG-nek "sem megerősíteni, sem cáfolni" nem kívánta a költözködés tervét, csupán annyit hangsúlyozott: nem a Hungexpo áttelepítéséről, hanem egy vásárközpont létrehozásáról beszélt (jóllehet a "tököli konkurencia" alig 20 kilométerre lenne a Hungexpótól). Két hete szűkebb körben, a tököli önkormányzat összevont bizottsági ülésén mindenesetre ismét terítékre került a vásárváros ügye. Ezúttal az Euroinvest igazgatósági (it) tagja, Benedek András vetette fel az elképzelést a képviselőknek.

Mindebből a Hungexpo eladójának, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-nek (ÁPV) csak annyi tűnt fel, hogy a vevő kitartóan próbál benyomni egy passzust a Hungexpo április végéig aláírandó adásvételi szerződésének tervezetébe. Eszerint a vis major klauzulát kibővítenék azzal, hogy amennyiben nem a vevőnek felróható hibából - hanem például a hatósági engedélyeztetési eljárás késlekedése miatt - csúszik, netán ellehetetlenül a kőbányai Hungexpo-beruházás, az új tulajdonos egyoldalúan módosíthatná a megállapodást. Az ártatlannak tűnő kiegészítés az ÁPV-s szakértők szerint viszont annak is megnyitotta volna a kiskaput, hogy a befektető ennek ürügyén például más helyszínt keressen a Hungexpónak. A vevő kéréséhez azonban az ÁPV nem járult hozzá, sőt Baranyi Imre, a Hungexpo eladásáért felelős it-tag szerint olyan pénzügyi garanciákkal bástyázták körbe az adásvételi szerződésben foglaltakat, köztük a Hungexpo kőbányai fejlesztését, amelyek utólagos korrigálása igencsak "fájna", magyarán milliárdokba kerülne a befektetőnek.

A Hungexpo privatizációs finisében bedobott helyszínváltó ötlettel az egyik probléma az, hogy a jelek szerint nemcsak az ÁPV, hanem a konzorciumbeli társ sem tudott róla. A francia GL Events legalábbis hétfőn - partnere nevében is - közleményben cáfolta a sajtóban megjelenteket. Eszerint: "A GL Events-TriGránit konzorciumnak soha nem állt szándékában elköltöztetni a Hungexpót a kőbányai helyszínről." Az elhatárolódás persze érthető, a csapat ugyanis éppen azzal a koncepcióval nyert, hogy az expó Kőbányán marad. Márpedig a verseny feltételeitől való utólagos eltérés joggal váltaná ki az üzletről lecsúszott, az expót Ecserre kiköltöztetni szándékozó második helyezett háborgását. A Carion-csoport ez esetben akár kártérítési pert is indíthatna az ÁPV ellen, amit utóbbi aligha vállalna.

Pedig ráció éppen volna a most már elvetéltnek tűnő elképzelésben. A vevő konzorcium a Hungexpo Rt. 77 százalékos részvénycsomagjáért ugyanis 8 milliárd forintot ajánlott, ezenfelül összesen 7,5 milliárd forintnyi fejlesztést ígért úgy, hogy máig nem tisztázott, ki és milyen forrásból állja a terület kapcsolódó infrastrukturális beruházásait, az elavult, jelenleg is szűkös úthálózat átépítését. Miután a pályázati kiírásban az ÁPV nem kért erre vonatkozó konkrét, a fővárossal és a kerülettel is egyeztetett terveket, a nyertes ajánlatában nem is szerepel a teljes, összesen 6-10 milliárd forintra taksált infrastrukturális fejlesztés. Kőbánya és a főváros a kilencvenes évek közepén elkészítette a közútfejlesztésére vonatkozó koncepcióját, amelyben egyebek között 2x2 sávossá bővítenék a Fehér utat, sőt akad olyan verzió, amelyben az Albertirsai út is kétsávosként szerepel, továbbá átépítenék a főváros legforgalmasabb csomópontjának számító Éles sarkot, villamosvágányokat helyeznének át, és közvetlenül az expó mögött bekötőút csatlakoztatná a vásárvárost a majdan elkészülő M4-es sztrádához.

Pénz híján azonban a tervekből semmi sem lett. Így viszont könnyen patthelyzet alakulhat ki, mivel a X. kerületi önkormányzat költségvetésében - amely egyébként a Hungexpo Rt. 17 százalékos részvénycsomagjának eladásából 1,8 milliárd forint bevételhez jut - nem szerepel egyetlen fillér sem e célra, hasonlóan a fővároshoz, amely legkorábban 2015 után számol az ottani útfejlesztéssel. A főváros egyelőre a konkrét tervekre vár, de előzetesen anynyit már jeleztek a HVG-nek, hogy ha az expó fejlesztése további forgalomnövekedést gerjeszt, csak az úthálózat párhuzamos kiépítésével adják áldásukat a beruházásra, azaz egyebek között a tervbe vett 10 ezer négyzetméteres konferenciaközpont, az új pavilonok, a parkolók építéséhez.

Eközben a TriGránit máig nem döntötte el, mihez kezd a tavaly márciusban mintegy 2 milliárd forintos vételi ajánlattal elnyert tököli volt katonai légibázissal (HVG, 2004. május 15.). Az eredeti elképzelés, a fapados reptér létesítése ugyanis bedőlni látszik, miután az állam nem járul hozzá a légikikötő nemzetközi státusának megadásához, az önkormányzatok pedig hallani sem akarnak egy nagy forgalmú reptér üzemeltetéséről. Vásárváros kialakításához viszont szabad a pálya, sőt az infrastruktúra is simább ügynek látszik. Állami forrásból ugyanis 2007-re megépül a repülőteret Szigetszentmiklós érintésével az M0-sra csatlakoztató, 2,3 milliárd forintba kerülő út. Kisebb áldozattal megoldható a tömegközlekedés is, hiszen a légibázisig még a szovjetek építettek ki egy vasúti sínpárt.

A bökkenő az, hogy a Hungexpo helyszíneként "hivatalosan", azaz a pályáztatás idején még szóba sem jöhetett Tököl, hiszen a kormány csupán tíz hónapnyi mérlegelés után, 2004 decemberében hagyta jóvá a reptér értékesítését. Addigra viszont a Hungexpo privatizációjára frissiben összeállt konzorciumnak már be kellett nyújtania ajánlatát. A párosból a HVG információi szerint a francia fél a meghatározó, úgy tudni, a konzorciumban több mint 80 százalékos a részesedése, így a TriGránitnak az eddigieknél meggyőzőbb érvekre lesz szüksége ahhoz, ha partnerét valóban rá akarja venni az immár egyre költségesebbnek tűnő "társasjátékra".

MINK MÁRIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jennifer Lawrence férjhez ment

Jennifer Lawrence férjhez ment

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Meg akarták akadályozni a legnagyobb offshore-botrányról szóló film terjesztését, de nem sikerült

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Megismételhetik a polgármester-választást Jászberényben

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Az olajipart védő ellentüntetők várták Greta Thunberget Kanadában

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón

Csak páros számokat húztak ki az ötös lottón