szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gazdaság lassulásának és a megalapozatlan ígéretek veszélyére figyelmeztettek a szakemberek a "Hogyan élünk" címmel csütörtökön rendezett gazdasági konferencián.

Betarthatatlan ígéretek helyett azt kell elérni, hogy a magyar vállalkozások versenyképessége javuljon - mondta bevezetőjében Kuncze Gábor. Az SZDSZ elnöke szerint a megalapozatlan ígéretek önmagában káros hatása mellett számot kell vetni azzal is, hogy az emberek azt hiszik, az állam minden problémát megold helyettük.

Magyarország 4 százalék feletti gazdasági növekedése az elmúlt 8 évben kétszerese az Európai Uniónak, azonos a világátlaggal, és kicsit gyorsabb a régió országainál is - jelentette ki Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke. Az EU kisebb országai és Spanyolország növekedési üteme ugyanakkor hasonló, mint a 4 százalékos magyar. Vértes András figyelmeztetett: a 2001-2003 közötti erőteljes belső fogyasztás növekedés mellett a gazdaság lassult, s egyértelmű, hogy Magyarországon az export és a beruházások húzzák a gazdasági növekedést.

A Magyarországon regisztrált közel 1,2 millió vállalkozás közül 300 ezer nem regisztrált adóalany, további 600 ezer egyetlen foglalkoztatottat sem alkalmaz, és a valódi hosszú távon is életképes vállalkozások száma 150-180 ezer, tehát ebből kell kiindulni - magyarázta a GKI elnöke.

Az államháztartás jelenlegi hiánya mellett, államháztartási reform nélkül miatt fenntarthatatlan ez a gazdasági növekedés - mondta Bokros Lajos. A volt pénzügyminiszter emlékeztetett arra: "11 évvel ezelőtt 9 százalékkal leértékeltük a forintot, az utóbbi néhány héten a piac értékelte le a nemzeti valutát 6-7 százalékkal. "A jegybanknak két csorba élű fegyvere van, a kamatemelés és a valutatartalék felhasználása". A magyar gazdaság Achilles sarka az államháztartás, ezért "a választások után lesz stabilizáció, mert kell, hogy legyen" - rögzítette a CEU professzora. Hozzátette: a magyar államadósság mértéke és az államháztartási hiány növekedést gátló tényező, a külföldi befektetők csak egyre magasabb kockázati prémium mellett hajlandók finanszírozni a hiányt.

Bokros Lajos szerint a jelenlegi költségvetési helyzetben nem becsületes magatartás kevesebb járulékot ígérni, mert az válsághoz és összeomláshoz vezet gazdasági növekedés helyett. Az államháztartás egyensúlyának helyreállítást elsősorban az államháztartás terjedelmének és kiadásának zsugorításával lehet elérni, de nem a fűnyíró módszerével - hangsúlyozta a volt pénzügyminiszter, aki a költségvetés bevételi oldalának növelésére is tett javaslatokat.

Az szja adókedvezményeket ki kell iktatni, a burkolt ártámogatásokat meg kell szüntetni és egységes 20 százalékos áfa-kulcsot kell bevezetni. Az ártámogatások között említette a gázár-támogatást, amely 100 milliárd forintot visz el a költségvetésből, miközben szolidaritás ellenes, hiszen a gazdagokat is támogatja. "A szociálpolitikát el kell választani az adópolitikától és a támogatás politikától" - közölte Bokros Lajos. A CEU professzora kijelentette: a politikai osztály ismerje el, hogy a választás után az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében adót kell emelni.

A TÁRKI napokban közzétett adatai azt mutatják, hogy 2003-2005 között kissé csökkent a szegénység Magyarországon - mondta Tausz Katalin szociológus. Az ELTE tanszékvezető tanára hozzátette: a mélyszegénység, azaz a társadalom legszegényebb alsó tizedének helyzete azonban kissé romlott. "Javítani akkor lehet ezen az állapoton, ha a beruházunk a jövő nemzedékébe, hiszen az iskolázatlanság illetve az iskolázottság és a szegénység szorosan összefügg" - fogalmazott Tausz Katalin.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Bokros Lajos lett a CEU vezérigazgatója

Bokros Lajost 2005 december elsejével, határozatlan időre kinevezték a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatójává - közölte az egyetem szerdán.

MTI Itthon

Bokros: az EU bővítése nem fenyegetés, hanem lehetőség

Az Európai Unió bővítésére a tagállamoknak nem fenyegetésként, hanem lehetőségként kell tekinteniük - hangoztatta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-európai Egyetem (CEU) vezérigazgatója egy nemzetközi konferencián.

MTI Gazdaság

Reformokat sürget Bokros Lajos

Az államháztartási reform szükségességét hangoztatta Stumpf István volt kancellári miniszter és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az ICEG Európai Központ és a Hungarian Business Leaders Forum által szervezett "Utolsó lehetőség" című konferencián.

Lézerrel lőtt egy kínai hadihajó egy amerikai repülőre

Lézerrel lőtt egy kínai hadihajó egy amerikai repülőre

Trump nem érte el fő célját Indiában

Trump nem érte el fő célját Indiában

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában

Magyar turista videózott meztelen gyerekeket egy dán uszodában