szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyar bankrendszer igen sok hasznot húzott a külföldi stratégiai tulajdonosok jelenlétéből, és a közép-európai térség egyik legjobb banki szektorává vált - áll a Moody's Investors Service hétfőn legfrissebb elemzésében.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő szerint a magyar bankok hitelképessége jelentősen javult azzal, hogy a külföldi befektetők szerkezeti fejlesztéseket hajtottak végre egyebek mellett a kockázatkezelésben, a szolgáltatási minőségben, a termékszakértelemben - mindezt különösen a lakossági piacon -, és pénzügyi segítséget is nyújtottak a bankoknak.

A Moody's által besorolással ellátott magyar bankok pénzügyierő-osztályzatának általános stabil kilátása is azokat az előnyöket tükrözi, amelyekben e bankok zöme a külföldi befektetők jelenléte révén részesült - áll az elemzésben.   

A magyar bankrendszerre jellemző, "A2" szintű (elsőrendű) átlagos devizabetéti besorolás is jelzi, hogy a magyar bankok milyen külső segítségre számíthatnak szükség esetén tulajdonosaiktól, illetve a Magyar Fejlesztési Bank és a Földhitel- és Jelzálogbank esetében a magyar államtól.

A Moody's szerint a magyar bankrendszer általános kockázati profilja jó. A hitelkockázat-kezelés az új rendszerek meghonosításával jelentősen javult, jóllehet a devizaalapú, a fogyasztási, valamint a kis- és középvállalatoknak nyújtott hitelek, valamint a magyar háztartások adósságterhének növekedése középtávon minőségromláshoz vezethet. 

A piaci kockázat mérsékelt, mivel kevés bank folytat nagyarányú kereskedői tevékenységet, működési szintű kockázatok azonban még mindig vannak, miután a bankoknál továbbra is folyik a racionalizálás és az új informatikai rendszerek kiépítése - írja a Moody's jelentése.

A hitelminősítő szerint a magyar bankrendszer likviditása megfelelő, jóllehet a kihelyezések gyors növekedés révén már 2004-ben átlépte a 100 százalékot a kinnlevőség-betétállomány ráta. A magyar bankok tőkeellátottsága szilárd, amit a jó jövedelmezőség és az általánosan alacsony kockázati profil támaszt alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pénzügyek

Átalakítás előtt a Magyar Fejlesztési Bank

Nem kell mindenáron állami mamutintézménybe gyömöszölni a támogatásokat közvetítő kormányközeli cégeket. Menedzserek szerint a magánosításra is gondolhatna az MFB átalakítását vezénylő gazdasági miniszter.

MTI Gazdaság

A lakosság felének nincs bankkártyája

A bankkártyával rendelkezők harmada nem tudja, hogy Magyarországon ingyenes a kártyás fizetés. A lakosságnak csak 48 százaléka rendelkezik legalább egy bankkártyával.

hvg.hu Gazdaság

Babakötvény a Budapest Banknál is

A Budapest Bank ügyfelei a hétfőtől nyithatnak Start-számlát, vagyis Babakötvényt gyermekük nevére. A számla után a pénzintézet az idei évben semmilyen számlavezetési díjat nem számít fel az ügyfeleknek.

hvg.hu Gazdaság

Kétszer annyian panaszkodnak a bankokra

Nagyon sok panasz érkezik a PSZÁF-hoz a hitelekkel kapcsolatban. Az ügyfelek leginkább arra panaszkodnak, hogy nem kapnak kellő tájékoztatást, a bankok túllépik az általuk vállalt határidőket, későn folyósítják a már odaítélt hitelösszegeket.

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

A gigászok csatájában Csányi alulmaradt Mészárossal szemben

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Több száz, gyermekekről készült fotót töltött fel az internetre egy 35 éves budapesti férfi

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?

Miért pont a kijárási korlátozást kerülné el a kettős mérce?