szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elemzők szerint a forint gyengülése még nem tükröződik az árakban. Márciusban 0,6 százalékkal nőtt az infláció, az egy évvel korábbihoz képest pedig 2,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

A márciusi fogyasztói árakban még nem tükröződik a forint árfolyamgyengülése az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a szezonális élelmiszerek átlag feletti drágulását okolták a várakozásoknál kissé magasabb inflációs adatért. A KSH közlése szerint a fogyasztói árak az idén márciusban 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A havi maginfláció 0,2 százalék, az éves 0,7 százalék volt. Az első három hónapban a fogyasztói árak átlagosan 2,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest.

Nyeste Orsolya, az Erste bank elemzője kiemelte, hogy bár nagy meglepetést nem okozott, a várakozásoknál azonban kissé rosszabb lett a márciusi infláció. Ebben a legnagyobb szerepet az idényáras élelmiszerek átlag feletti drágulása játszotta. Elgondolkodtatónak nevezte a tartós fogyasztási cikkek több mint egy éve nem tapasztalt drágulását, amiben azonban a forint árfolyamgyengülése véleménye szerint még nem játszott szerepet. A gyengébb árfolyam várhatóan a következő hónapok áralakulásában lesz megfigyelhető - prognosztizálta Nyeste Orsolya.

Az elemző nem nyilatkozott optimistán az élelmiszerek következő időszakban várható drágulásáról. Emlékeztetett arra, hogy májusban a primőrök megjelenésével amúgy is jelentősebben nő az élelmiszerek ára, amit kedvezőtlenül befolyásolhat az árvíz okozta, ma még pontosan fel nem mért kár is. Nyeste Orsolya az év végén 2,2-2,3 százalékos, az év egészében pedig 2 százalékot kicsivel meghaladó átlagos inflációt valószínűsít.

Hegedűs Csaba, az Inter-Európa Bank elemzője is hasonlóan vélekedett az árfolyamgyengülés hatásáról, amivel mint mondta hosszabb távon számolni kell. Az elemző kiemelte, hogy az első negyedéves adatok alapján az áfa felső kulcsának 5 százalékpontos mérséklése a várakozásoknál kisebb mértékben tükröződik az inflációban. A jelenlegi adatok szerint a csökkentés egy részét a kereskedők "lenyelték" - mondta. Hozzátette azonban: vannak olyan vélemények, miszerint az áfa- csökkentés hatása még egy ideig jelentkezhet.

A márciusi államháztartási és inflációs adat ellenére erősödő forint árfolyamot illetően Hegedűs Csaba elmondta, hogy az árfolyamot a jelek szerint nem igazán a makrogazdasági fundamentumok, hanem a nemzetközi környezet mozgatja. Az év egészében az elemző 2,2 százalékos átlagos inflációt vár.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Újabb várakozások feletti infláció

A fogyasztói árak az idén márciusban 0,6 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

hvg.hu Gazdaság

Magasabb a vártnál az infláció

A fogyasztói árak az idén februárban 0,2 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet - tette közzé a KSH.

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

"Miközben ellenállunk, adjunk is valamit" – az SZFE-sek tévéjével elviselhetőbb a bezártság

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete

Nem a köhögés a koronavírus-fertőzöttség leggyakoribb tünete