szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Májusban jelentősen drágulhat az olívaolaj ára – derül ki az Extra Szűz Olívaolaj Egyesület beszámolójából. A tavalyi rossz termésátlag és a növekvő kereslet hatására akár 40 százalékkal is többet fizethetnek a vásárlók az olívaolajért.

Bár a mediterrán országokhoz képest még mindig csekély az olívaolaj egy főre jutó hazai fogyasztása – havi 0,15 deci szemben az olaszok átlag 1,3 literjével –, az AC Nielsen adatai szerint a magyarok egyre többet vásárolnak az olívaolajból. Tavaly 50 százalékkal több olívaolaj fogyott, mint 2003-ban.

A szűz és extra szűz olívaolaj gyártókat illetve importőröket tömörítő Extra Szűz Olívaolaj Egyesület legfrissebb beszámolója szerint idén mégis megtorpanhat a növekedés. A tavalyi nyár ugyanis igen száraz volt a mediterrán vidékeken és az olajfák nagy része kiégett. Bár a termés kimagaslóan jó minőségű volt a sok a napsütésnek köszönhetően, mennyiségileg jócskán elmaradt az előző évekhez képest. A rossz termésátlag és az egyre inkább növekvő kereslet hatására januárban a tőzsdei alapanyagárak 80 százalékkal voltak magasabbak a 2005. évinél.

Az alapanyagárak növekedése – igaz jóval kisebb mértékben –jelentkezni fog a vásárlóknál is. Az áremelkedést minden gyártó és forgalmazó saját beszerzési lehetőségeinek figyelembe vételével állapítja majd meg. A szakemberek úgy számolnak, hogy májusra elfogynak a tavalyi készletek, így körülbelül ekkortól lehet számítani az üzletekben a 15-40 százalékos drágulásra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

A Barcelona könnyedén nyert a Fradi ellen Budapesten is

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók

Több mint 300 autó adásvételi papírjával trükköztek csalók