szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz szerint az év végi államháztartási deficit túllépés meghaladhatja a 900 milliárd forintot is, s a kormány eltitkolta a gazdaság és az államháztartás valós helyzetét. Varga Mihály volt pénzügyminiszter szerint a következő kormány azonnali dolga lesz a helyzetet orvosolni, ám nem mondta meg, hogyan.

Fidesz szerint a hétfőn közzétett államháztartási adatok alapján látszik, hogy a kormány kapkodó intézkedéseivel tönkreteszi a gazdaságot.
   
Varga Mihály úgy vélte: az első negyedéves államháztartási adatok azt mutatják, hogy "kipakolták a kasszát", minden lehetséges kiadási tételt kifizettek már az első negyedévben. Mindebből az ellenzéki politikus szerint jövőre logikusan adóemelés, áfa-visszatartás és megszorítás következik.
   
Az ellenzéki politikus szerint a következő kormány azonnali dolga lesz a helyzetet orvosolni, ám erre konkrét javaslatokat nem ismertetett, mert - mint mondta - az államháztartás valós helyzetét még nem ismerik.
   
A Pénzügyminisztérium hétfői közlése szerint az államháztartás hiánya márciusban, pénzforgalmi szemléletben, a helyi önkormányzatok nélkül 353,7 milliárd, az első negyedévi deficit 789,2 milliárd forint, az éves előirányzat 51,1 százaléka. Az első negyedéves hiány 91,1 milliárd forinttal több a tárca által korábban prognosztizált 698,1 milliárd forintnál.
   
Varga Mihály nem értett egyet Veres János pénzügyminiszter kedd reggeli indoklásával, ami szerint a hiány növekedése éven belüli elcsúszás miatt haladta meg a várt szintet. Véleménye szerint a gazdaság strukturális problémája miatt emelkedett jelentősen a deficit.
   
A forint árfolyamgyengüléséért is a rossz gazdaságpolitikát tette felelősség Varga Mihály. Úgy vélte, a piacon kialakult tartós bizonytalanság miatt változékony a forint, és ez jelentősen növeli a devizában eladósodottak kockázatát.
   
Az új kormány legsürgősebb feladatai közé sorolta egy hiteles konvergencia program kidolgozását és az államháztartás valós diagnózisának felállítását. Úgy vélte, a hétfőn ismertetett adat csak a "jéghegy csúcsa".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban

Huszonnégyen hunytak el lakástűzben a mostani fűtési szezonban

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron