szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pénzügyminiszter nem tart attól, hogy a várakozásokat meghaladó márciusi államháztartási deficit miatt a nemzetközi hitelminősítő intézetek a következő napokban rontanak Magyarország besorolásán. Veres János úgy véli, hogy az új kormány megalakulása és programja alapján értékelik majd az országot.

A pénzügyminiszter a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kedden úgy fogalmazott: "egy hónap alapján egyetlen intézet sem szokott a besoroláson változtatni", a meghatározó értékelők megvárják a választások végeredményét, a felálló új kormányt és ennek intézkedései alapján fognak az országról ítéletet alkotni. A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi politikai hangulatban nem lehet olyan döntésekről beszélni, amelyeket a hitelminősítők szükségesnek tartanának, és "valószínűleg a közgazdaság szabályai szerint ezekre szükség is lesz".

Veres János felhívta a figyelmet arra, hogy a forint árfolyama az utóbbi hetekben, függetlenül a magyarországi választásoktól, érdemben a kelet-európai valutákkal mozgott együtt. Mint mondta, megnyugvással tölti el, hogy az elmúlt napokban a nagy befektetési bankok és hitelminősítők - egy kivételével - úgy foglaltak állást, hogy a jelenlegi kormánykoalíció kormányzása megnyugtatóbb a pénzpiacok számára.

A várakozásokat meghaladó márciusi deficitről ismét elmondta, hogy az okok egy része csak pénzszemléletben jelentett nagyobb hiányt, eredményszemléletben azonban nem, mivel éven belüli elcsúszásokról van szó, amelyek az év egészében kiegyenlítődnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Taylor Swift eltűnt, de elmagyarázta, hogy miért

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Ezek az androidos telefonok kaphatják meg 2021-ben a legerősebb processzort

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket

Nem adnak örökbe kutyákat Debrecenben, mert félnek, hogy csak a kijárási tilalom miatt viszik el őket