szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Márciusban is emelkedett a monetáris bázis tette - közzé az MNB.

Márciusban egy hónap alatt 205,4 milliárd forinttal 2448,8 milliárd forintra emelkedett a monetáris bázis - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A monetáris bázis rövid bázisú évesített növekedési indexe márciusban 113,7 százalékot tett ki, ami 1 százalékponttal magasabb a februárinál.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya 45,5 milliárd forinttal 1724,6 milliárd forintra nőtt, az egyéb monetáris pénzügyi intézmények bankszámláinak havi átlagos állománya 1,2 milliárd forinttal 555,7 milliárd forintra csökkent, az egyéb monetáris pénzügyi intézmények egynapos betéteinek havi átlagállománya pedig 161,1 milliárd forinttal 168,6 milliárd forintra emelkedett. Az egynapos betétek átlagállományának jelentős növekedését a hitelintézetek átmeneti likviditáskezelési problémái okozták, így nem tekinthető tartós tendenciának.

Az egyéb, jegybankon kívüli monetáris pénzügyi intézmények által elhelyezett betétek állománya februárról márciusra 149,2 milliárd forinttal 1870,9 milliárd forintra, az egyéb monetáris pénzügyi intézményeknek nyújtott hitelek állománya pedig 0,4 milliárd forinttal 1,6 milliárd forintra csökkent.

A központi kormányzatnak nyújtott hitelek állománya 2,2 milliárd forinttal 94,3 milliárd forintra, a központi kormányzat által elhelyezett betétek állománya 345,6 milliárd forinttal 737,8 milliárd forintra nőtt. A jegybank külfölddel szembeni nettó követelésállománya 492,7 milliárd forinttal nőtt a februárihoz képest. A külfölddel szembeni követelések állománya 528,6 milliárd forinttal 4999,3 milliárd forintra, a tartozásoké 36 milliárddal 602,3 milliárd forintra emelkedett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Pénteken járunk vásárolni, készpénzzel fizetünk

Legszívesebben pénteken vásárolunk valamely üzletlánc gyalogosan is könnyen megközelíthető boltjában. Többnyire készpénzzel fizetünk, s a beszerzéseket általában a háziasszonyok végzik - többek között ez derült ki a GfK Hungária által készített jelentésből.

Pénzügyek

Részvény helyett készpénz

December 31-éig a nyilvánosan forgalomba hozott kinyomtatott értékpapírokat át kell alakítani: papír formában már nem létezhetnek tovább, csak értékpapírszámla-követelésként. A későn ébredő befektetők tennivalóiról kérdezte a HVG Tóth Miklóst, a Központi Elszámolóház és Értéktár Rt. (Keler) részvénykönyv-vezetési osztályának vezetőjét.

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Majka: Életek múlnak a hülyeségen, úgyhogy a hülyéket el kell küldeni a fenébe

Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész

Transzneműként bújt elő Elliot Page hollywoodi színész

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT

Budapesti pláza parkolójában bukkant fel a McLaren újdonsága, a GT