szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szinte biztos baloldali-liberális győzelmet jósol a magyarországi választások második fordulójára szerdán megjelent londoni elemzésében a Goldman Sachs, amely ugyanakkor jelentősen emelte az euró forintárfolyamára adott előrejelzését a szerinte valószínűtlen radikális költségvetési kiigazításra hivatkozva.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének átfogó prognózisa "mintegy négyötödös" esélyt ad arra, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció megnyeri a választást. Az elemzés szerint a Fidesznek a 110 egyéni mandátumból hozzávetőleg 75-öt kellene elnyernie a győzelemhez, ami "éles fordulatot" jelentene. Jóllehet sok függ a második forduló részvételi arányától, a jelenlegi koalíció esélyeit növeli, hogy a jelek szerint pártjai szerint jól együttműködnek; az együttműködés "a másik oldalon nem létező fogalom", áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

A ház mindössze egytizedes esélyt ad a Fidesz győzelmének, és szerinte egy a húszhoz egy olyan szoros eredménynek az esélye, amely miatt új választásokat kellene kiírni. Az elemzés szerint a szocialista vezetésű kormány  "kísérleteket fog tenni" szerkezeti reformok végrehajtására, de az valószínűtlen, hogy "képes vagy hajlandó lesz" bármilyen fájdalmas. A Goldman Sachs előrejelzése szerint az EU-szabvánnyal számolt idei államháztartási hiány elérheti a GDP 9,1 százalékát, és jövőre is csak "kozmetikai jellegű" költségvetési szigorítás várható.

A Goldman Sachs londoni részlege ezért az eddigi 273-ról 282-re emelte az euró forintárfolyamára adott, a következő hat-tizenkét hónapra szóló előrejelzését, megjegyezve, hogy a most már "kevésbé elnéző" külső környezetben ezt meghaladó kiugrások is könnyen előfordulhatnak. A monetáris kilátásokról a ház jelentésében az áll, hogy 2007 márciusában új elnököt kell választani az MNB élére, és a jövő év közepén lejár a Monetáris Tanács három, jórészt "héjaként" számon tartott tagjának mandátuma is. Helyükbe valószínűleg olyanokat választanak, akik a kamatpolitikában inkább "galambok", és kevésbé tartanak a devizapiaci intervenciótól.

A Goldman Sachs várakozása szerint következő Monetáris Tanács valószínűleg nagyon vonakodva emelne csak kamatot forintgyengülés esetén, de a jelenlegi még megteheti, bár addig nem, amíg a forint a 275-ös árfolyam innenső oldalán van. Az árfolyam-előrejelzés módosításával együtt azonban a Goldman Sachs módosította a pénzügypolitikai kilátásokra adott jóslatát is, és most már 1,00 százalékos kamatemelést vár a következő hat hónapban, áll a Londonban kiadott elemzésben.

Más nagy londoni házak sem várnak radikális költségvetési kiigazítást Magyarországon. Múlt heti globális feltörekvő piaci elemzésében a JP Morgan befektetési csoport is arra a következtetésre jutott, hogy a választások után "sem várható 180 fokos fordulat" a költségvetési politikában. A pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlegének elemzői szerint az októberi önkormányzati választások ugyanis jó eséllyel elejét veszik bármilyen erőteljes megszorító intézkedésnek.

A Merrill Lynch globális befektetési csoport londoni irodájának szintén múlt héten kiadott térségi devizastratégiai elemzése is azt jósolta, hogy a következő magyar kormány aligha fog "szélsőséges" költségvetési döntéseket hozni. Abban a környezetben, amelyet egyrészről az őszi önkormányzati választások, másrészről a hitelminősítő intézetek és a brüsszeli bizottság költségvetési vizsgálódásai jellemeznek, valamilyen mérsékelt konszolidációs csomag sokkal valószínűbbnek tűnik, mint akár egy drasztikus kiigazítás, akár a cselekvés teljes elmaradása, állt a Merrill Lynch minapi prognózisában.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő e héten Londonban kiadott elemzésében azt írta: a magyarországi választások első fordulójának, amelyből egyik párt sem került ki egyértelmű győztesként, nincs azonnali hatása a szuverén magyar adóskockázati besorolásra, de az adósosztályzatra érvényes negatív kilátás leminősítést valószínűsít, ha a szükséges hiánycsökkentő lépések a második forduló után is elmaradnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

„Isten Veled, Barátom!” – Orbán Viktor is búcsúzik Balázs Fecótól

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló

Visszafordítják az autósokat a Normafáról, ha betelt a parkoló