szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa és ezen belül Magyarország számára nagy kihívást jelent a következő tíz évben az, hogy Oroszország – a kisebb szállítási távolság miatt – Kínában adja el a földgázt – közölte Dalicsek István, a PriceWaterhouseCoopers (PwC) energetikai- és közmű iparágért felelős vezetője csütörtökön Budapesten.

A PwC legújabb, „A nagy ugrás: Globális közmű- és energiaipari felmérés 2006” című tanulmányáról tartott háttérbeszélgetésen az új globális trendre: az energiaellátás regionális átrendeződésére hívta fel a figyelmet Almássy György, a PwC cégtársa, regionális energetikai iparág-vezető.

Dalicsek István emlékeztetett rá, hogy Csehországban parlamenti szinten fogadták el a hosszú távú, 20-30 évre szóló energiapolitikát. Ennek hasznát a regionális társasággá vált, állami tulajdonú cseh villamosművek, a CEZ kiugró gazdálkodási eredményei igazolják.

A liberalizációval kapcsolatban a szakértők elmondták, hogy a választások után a lehető leghamarabb el kell fogadni a hosszú távra szóló energiapolitikai koncepciót, és a liberalizált energiapiac modelljét is, amelynek a kimunkálásán a Magyar Energia Hivatal (MEH) mellett a piac más szereplői is dolgoznak.

Antall György, a PwC-vel együttműködő Réti, Antall és Madl ügyvédi iroda cégtársa, energetikai szakjogász utalt arra, hogy az Európai Unió direktíváinak adaptálásában nálunk nagy lemaradások vannak, aminek részben oka az, hogy hiányzik a politikai konszenzus.

A hosszú távú szerződésekre megoldást kell találni – mondta a szakjogász, hozzátéve, hogy ezt nem lehet elódázni a szerződések lejártáig. A Magyar Villamos Művek (MVM) és az erőművek között még 10-15 évig hatályban lévő hosszú távú szerződések élnek.

Almássy Tibor hiányolja a független szakértői vizsgálatot, gazdasági számítást arról, hogy milyen kockázatokkal járna a hosszú távú villamosenergia vásárlási szerződések felbontása.

A PwC 43 ország 116 cégvezetőjét kérdezte meg arról, hogy merre tart a világ energiaipara. A válaszadók egyöntetűen megállapították: az iparág eddigi történetének legnagyobb kihívása előtt áll. A válaszadók kétharmada úgy véli, hogy a következő tíz évben csökkenteni kell a környezeti terhelést, új üzemanyagforrásokra van szükség, és új technológiákat kell kidolgozni. A cégvezetők 80 százaléka szerint a jelenlegi politikai és szabályozási környezet akadályozza a kihívásokra történő hatékony reagálást. Különösen Európában vélik úgy, hogy szükség van változásokra, de azok nem lehetnek forradalmiak a kereslet-kínálat fennálló egyensúlytalansága miatt.

A felmérés szerint a kínálat fenntartása érdekében 2030-ig világméretekben 13 ezer milliárd dollár befektetésre lenne szükség csak az áramtermelés és -szállítás, valamint a gázüzletek infrastrukturális fejlesztésére. Fontos megállapítás az is, hogy a következő öt évben a földgáz mellett a szén válik a legfontosabb energiaforrássá és felértékelődik az atomerőművek szerepe is. Amerikában és Európában már a megkérdezettek fele, összességében pedig a megkérdezettek 44 százaléka szerint a jövőben egyre inkább előtérbe kerül a nukleáris energia a klímaváltozással kapcsolatos félelmek miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Franciaország uniós energiapolitikát sürget

A francia külügyminiszter szerint az orosz-ukrán gázvita annak fontosságára hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Uniónak " a lehető leghamarabb szüksége van közös energiapolitikára".

eurohirek.hu Gazdaság

Vészjelzés a világ energiaéhségéről

A politikailag instabil Közép-Keletnek és Észak-Afrikának kritikus szerep juthat a 2030-ig várhatóan legalább 50 százalékkal növekvő energiaigények kielégítésében. Bár az energiakészletek még elegendők, fogyasztási szokásait az emberiségnek nagy erőkkel és jelentős költséggel kell hatékonyabbá tennie a következő évtizedekben - állítja a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA).

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Csodaszép drónfotók érkeztek a behavazott Mátráról

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Hatalmas paneltűz volt Kispesten, négy embert kimenekítettek a tűzoltók

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül

Trump magára hagyja Afganisztánt és Irakot, kerül, amibe kerül