szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa és ezen belül Magyarország számára nagy kihívást jelent a következő tíz évben az, hogy Oroszország - az optimálisabb szállítási távolság miatt - Kínában adja el a földgázt - közölte Dalicsek István, a PricewaterhouseCoopers (PwC) energetikai- és közmű iparágért felelős vezetője.

A PwC legújabb, "A nagy ugrás: Globális közmű- és energiaipari felmérés 2006" című tanulmányának ismertetése kapcsán tartott sajtóbeszélgetésen az új globális trendre: az energiaellátás regionális átrendeződésére hívta fel a figyelmet Almássy Tibor, a PwC cégtársa, regionális energetikai iparág vezető. Dalicsek István emlékeztetett arra, hogy Csehországban parlamenti szinten fogadták el a hosszú távú, 20-30 évre szóló energiapolitikát, aminek hasznát a regionális társasággá vált, állami tulajdonú cseh villamosművek, a CEZ kiugró gazdálkodási eredményei igazolnak.

A liberalizációval kapcsolatban a szakértők elmondták, hogy a választások után a lehető leghamarabb el kell fogadni a hosszú távra szóló energiapolitikai koncepciót, és a liberalizált energiapiac modelljét is, amelynek a kimunkálásán a Magyar Energia Hivatal (Meh) mellett a piac más szereplői is dolgoznak.

Antall György, a PwC-vel együttműködő Réti, Antall és Madl ügyvédi iroda cégtársa, energetikai szakjogász utalt arra, hogy az Európai Unió direktíváinak adaptálásában nálunk nagy lemaradások vannak, aminek részben oka az, hogy hiányzik a politikai konszenzus. A hosszú távú szerződésekre megoldást kell találni - mondta a szakjogász, hozzátéve, hogy ezt nem lehet elódázni a szerződések lejártáig. A Magyar Villamos Művek (MVM) és az erőművek között még 10-15 évig hatályban lévő hosszú távú szerződések élnek. Almássy Tibor hiányolja a független szakértői vizsgálatot, gazdasági számítást arról, hogy milyen kockázatokkal járna a hosszú távú villamosenergia vásárlási szerződések felbontása.

A PwC 43 ország 116 cégvezetőjét kérdezte meg arról, hogy merre tart a világ energiaipara. A válaszadók egyöntetűen megállapították: az iparág eddigi történetének legnagyobb kihívása előtt áll. A válaszadók kétharmada úgy véli, hogy a következő tíz évben csökkenteni kell a környezeti terhelést, új üzemanyagforrásokra van szükség és új technológiákat kell kidolgozni. A cégvezetők 80 százaléka szerint a jelenlegi politikai és szabályozási környezet akadályozza a kihívásokra történő hatékony reagálást. Különösen Európában vélik úgy, hogy szükség van változásokra, de azok nem lehetnek forradalmiak a kereslet-kínálat fennálló egyensúlytalansága miatt.

A felmérés szerint a kínálat biztosítása érdekében 2030-ig világméretekben 13 ezer milliárd dollár befektetésre lenne szükség csak az áramtermelés és -szállítás, valamint a gázüzletek infrastrukturális fejlesztésére. Fontos megállapítás az is, hogy a következő öt évben a földgáz mellett a szén válik a legfontosabb energia forrássá és felértékelődik az  atomerőművek szerepe is. Amerikában és Európában már a megkérdezettek fele, összességében pedig a megkérdezettek 44 százaléka szerint a jövőben egyre inkább előtérbe kerül a nukleáris energia a klímaváltozással kapcsolatos félelmek miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az energiaiparban 2030-ig 13 ezer milliárd dollár befektetés kell

Európa és ezen belül Magyarország számára nagy kihívást jelent a következő tíz évben az, hogy Oroszország – a kisebb szállítási távolság miatt – Kínában adja el a földgázt – közölte Dalicsek István, a PriceWaterhouseCoopers (PwC) energetikai- és közmű iparágért felelős vezetője csütörtökön Budapesten.

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Rövid póráz kerülhet a Facebookra és a Google-re is az Egyesült Királyságban

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Eladta az OTP a szlovákiai leánybankját

Marabu Féknyúz: Titkos infók

Marabu Féknyúz: Titkos infók