szerző:
hvg.hu

Négy százalékkal növelték termelésüket 2005-ben a Magyar Sörgyártók Szövetségéhez tartozó vállalatok tavaly az előző évhez képest – ismertette Kiss Elemér, a szövetség leköszönő elnöke.

Sivó Imre és Kiss Elemér. Kortyolva haladók
© hvg.hu
Kiss Elemér hangsúlyozta: a szövetséghez tartozó vállalatok annak ellenére tudták termelésüket növelni, hogy a magyar sörpiacon 4 százalékkal visszaesett a fogyasztás. A Magyar Sörgyártók Szövetségéhez (MSSZ) tartozó négy cég, a Borsodi Sörgyár Zrt., a Brau Union Hungária Sörgyárak Nyrt. (a soproni gyár), a Dreher Sörgyárak Zrt. és a Pécsi Sörfőzde Zrt. tavaly 6,77 millió hektoliter sört állítottak elő, szemben az előző évi 6,47 millió hektoliterrel. Az összes magyarországi sörtermelés tavaly mintegy 6,85 millió hektoliter volt.

Mit adnak el sörnek?
Olvassa el a hvg.hu összeállítását a magyar sörökről, kattintson!

Ismerkedjen meg a magyar sör másfél évszázados történetével, kattintson!
Kiss külön is kiemelte, hogy a növekedés úgy sikerült elérni, hogy közben a gyártókat sújtó adóteher tavaly nyolc százalékkal növekedett. A szövetség tagjai tavaly 54,3 milliárdot fizettek be a költségvetésbe, illetve az önkormányzatoknak.

Sivó Imre, az MSSZ immár két hete tisztségében lévő új elnöke a gyártók és forgalmazók éves árbevételét 100–120 milliárdra becsülte, vagyis a fogyasztók asztalára kerülő sör árának mintegy felét teszik ki a különféle adók. Az új elnök, aki korábban a Zwack Unicum Rt.-nél és a Molnál töltött be csúcsvezetői posztokat, „optimalizálná az adómértéket”. Ehhez képest az is szóba került, hogy szeptember 1-től hét százalékkal, Balling-fokonként és hektónként 505-ről 545 forintra emelkedik a sör jövedéki adója. Ennek ellenére a leköszönő, illetve az új elnök is bízik abban, hogy hosszú távú megállapodást köthetnek majd a kormánnyal, és csökkenhetnek az adóterhek. Erre egy hónappal ezelőtt a pénzügyminiszter is ígéretet tett – tájékoztatta a hvg.hu-t Kiss Elemér, aki korábban a Medgyessy-kormány kancelláriaminisztere volt.

© hvg.hu
A szövetség illetékesei közül többen is célzást tettek, hogy a nagy multinacionális gyártók, amelyek korábban óriási pénzeket ruháztak be, már azt is fontolgatják, hogy kivonulnak a „kevéssé atraktív” magyar piacról. A területet jól ismerők azonban ezt nem tartják valószínűnek, noha a söripar jövedelmezősége valóban komolyan megtorpant: 2003-hoz képest 2004-ben a szövetség tagjai profitja hatvan százalékkal csökkent, amely tavaly is csak 2 százalékkal nőtt. Így az iparágban dolgozók száma három év alatt egynegyedével csökkent. Idén azonban bizakodók a gyártók: a tartós nagy meleg és a foci-vb miatti felfokozott kereslet jelentős piacbővüléssel kecsegtet.

A szövetség illetékesei örülnek annak is, hogy a tavaly bevezetett környezetterhelési termékdíj miatt megtorpant a vissza nem váltható termékek, elsősorban a dobozos sörök előretörése. Úgy tudni, a nagy gyártók nem elsősorban a környezetvédelmi szempontok miatt elégedettek, hanem az uniós csatlakozás idején beáramló olcsó, silány minőségű sörök („esti italok”) piaci részesedésének csökkenése miatt.

Az MSSZ tájékoztatóján bemutatták a Jófej (A Józan, felelős járművezető)  a szervezet programjának arcát, Harsányi Levente rádiós műsorvezetőt, aki önmagát a fiatalság előtt hiteles „humángenetikai adathordozónak” titulálta, aki meg tudja győzni őket a kulturált sörfogyasztás áldásairól.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

A Balatonnál a legolcsóbb a sör

A sör és az étel még mindig a Balaton-parton a legolcsóbb: a legdrágább Franciaország, a legolcsóbb tengerparti úti cél Bulgária és Törökország - állapítja meg a Magyar Turizmus Zrt. felmérése.

hvg.hu Tech

Az iPod népszerűbb a sörnél

Egy amerikai egyetemisták körében végzett felmérés szerint az Apple divatos zenelejátszói nagyobb népszerűségnek örvendenek a folyékony kenyérnél.

Itthon

Kis magyar sörténelem

Már a görögök is… Hát nem – ők nagyon nem. Néhány évezreddel korábban kezdődött. Az ókori Mezopotámia és Egyiptom népei ma is vitatkozhatnának arról, hogy kié a szabadalom, ha nem pusztultak volna ki. De a sör azért megmaradt.

Itthon

Mit főznek bele a gyárak a sörünkbe?

Mitől savanyú néha a kocsmai sör? Jót tett-e a multicégek megjelenése a hazai iparnak, s isszuk-e még a sörnek látszó import bóvlikat? Hogyan válasszunk, ha jó sört akarunk inni, s egyáltalán mi kerül a gyártás során a habzó italba? A hvg.hu gigantikus gyárban járt, kisüzembe látogatott, szakembereket faggatott, választ ad a kérdésekre.

MTI Plázs

Sörfürdő Csehországban

Számos sörivó álma valósult meg egy 1300 lelkes csehországi faluban, ahol a látogatók nemcsak a szájukon, hanem az egész testükön keresztül érintkezhetnek a komlólével.

MTI Gazdaság

Kelet-Európában és Ázsiában bíznak a nagy sörgyárak

Kelet-Európában és Ázsiában bizakodnak a világ vezető sörgyártó cégei, mert ezekben a térségekben folyamatosan növekszik a fogyasztás, miközben a nyugat-európai országokban stagnál, csökken, vagy alig bővül. Legutóbb a dán Carlsberg és a hozzá tartozó Baltic Beverages Holding számolt be a kelet-európai és az ázsiai értékesítés növekedéséről.

Izgalmasnak ígérkezik az új Skoda Octavia RS

Izgalmasnak ígérkezik az új Skoda Octavia RS

Fáj a feje? Fogja az időjárásra!

Fáj a feje? Fogja az időjárásra!

Az MSZP úgy tudja, hogy egyre több cég akarja alkalmazni a rabszolgatörvényt

Az MSZP úgy tudja, hogy egyre több cég akarja alkalmazni a rabszolgatörvényt

Westend-méretű óriás óceánjárót adtak át a héten - fotók

Westend-méretű óriás óceánjárót adtak át a héten - fotók

Fideszes elődje Baranyi Krisztináról: Látványpolitizálásban és politikai kommunikációban erős

Fideszes elődje Baranyi Krisztináról: Látványpolitizálásban és politikai kommunikációban erős

Palesztinokat védő izraeli ügyvédről szóló film nyerte a Verzió Filmfesztivált

Palesztinokat védő izraeli ügyvédről szóló film nyerte a Verzió Filmfesztivált