szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A jegybank fél százalékponttal, 6,75 százalékra emelte az alapkamatot.

A Monetáris Tanács a 2006. július 24-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve 2006. július 25-i hatállyal 6,25 százalékról 50 bázisponttal 6,75 százalékra emelte a jegybanki alapkamatlábat.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a kormánnyal közösen kitűzött 3 százalékos inflációs cél elérése a jelenleginél szigorúbb monetáris kondíciókat igényel. A szigorúbb monetáris kondíciókat a Tanács több lépésben, az irányadó kamat emelésével kívánja megteremteni.

Az elmúlt hónapokban az inflációs folyamatok tartós komponensét megragadó trendinfláció és a maginfláció valamennyi lényeges eleme egyaránt emelkedett. Ez az infláció növekedésének tartósságára utal.

A Tanács megítélése szerint az infláció 2007-ben jelentősen megemelkedik, és változatlan monetáris kondíciók esetén a monetáris politika számára releváns 2008-as évben is a 3 százalékos cél fölött alakulhat. A trendinflációs folyamatokon kívül egyszeri árnövelő hatású a költségvetési kiigazítási csomag több eleme, valamint az árnövekedés irányába hat a hosszabb ideje gyengébb forintárfolyam is. A monetáris kondíciók szigorításával a Tanács arra törekszik, hogy a gazdaság külső és belső egyensúlyának visszaállításához kulcsfontosságú államháztartási intézkedések árnövelő hatásai ne épüljenek be a gazdasági szereplők várakozásaiba, és így ne okozzanak tartós inflációs nyomást.

A jegybanki alapkamat megemeléséről hozott döntése során a Monetáris Tanács figyelembe vette azt is, hogy a globális és regionális befektetői hangulat az elmúlt hónapokban kedvezőtlenebbé vált, és a megváltozott környezetben a befektetők a hazai gazdasági helyzettől függetlenül is a korábbinál kockázatosabbnak tekintik a régióba történő befektetéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!