szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szlovák pénzügyminisztérium legújabb előrejelzése szerint az idei államháztartási hiány kisebb lesz a vártnál. Az idei GDP arányos hiány mintegy 2,2 százalék lesz, míg az eddigi hivatalos várakozás 2,9 százalék volt.

A deficitre vonatkozó előrejelzés nem tartalmazza a nyugdíjreform költségeit, ami 1,3 százalékponttal növeli a hiányt, ami így 3,5 százalékot tesz ki.
 
Szlovákiának jövőre - a nyugdíjreform költségeit is beleszámítva - 3,0 százalék alá kell szorítania az államháztartási hiányt, ha teljesíteni akarja azt a nagyra törő tervét, hogy 2009-ben csatlakozik az eurózónához.
 
A pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy a tervezettnél alacsonyabb államháztartási deficitet részben az erős gazdaságnövekedés révén sikerül elérnie. A minisztérium most azzal számol, hogy idén a GDP 6,6 százalékkal nő, míg az idei költségvetés 5,8 százalékos bővüléssel számolt.
 
Az új szlovák kormány hétfőn programjában rögzítette az euró bevezetésének 2009. évi céldátumát. Robert Fico miniszterelnök a négy évre szóló kormányprogram elfogadása után hétfőn közölte: a kormány "teljes mértékben és feltételek nélkül" elkötelezett az euró 2009. január 1-jei bevezetése mellett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Kivonuló nagybefektetők Szlovákiából

Az elmúlt tíz nap alatt Szlovákia két nagybefektetőt vesztett el: a német Draxlmaier autóalkatrész-gyártót és az amerikai Samsonite-ot. A kivonulók az olcsóbb távol-keleti munkabérekkel indokolták a távozást.

MTI Gazdaság

Leminősíthetik Szlovákiát, ha eltér a reformoktól

Szlovákia leminősítését helyezte kilátásba a Standard & Poor's arra az esetre, ha a választások után alakuló új kormány visszalép az eddigi reformoktól, vagy halasztja az euróövezeti csatlakozást. Más londoni elemzői vélemények szerint nem valószínű "tisztán populista" kormány megalakulása szomszédunkban.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Tényleg megéri céget alapítani Szlovákiában?

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az adóterhek növelésével kapcsolatos negatív felhangokra válaszul nemrég Szlovákiába küldte a vállalkozókat. A hvg.hu utánajárt, hogy szomszédunknál mennyibe kerül céget alapítani, milyen papírok szükségesek egy vállalkozás bejegyzéséhez, milyen adókat kell fizetni, s milyen kedvezményekben részesülhet egy új cég.