szerző:
MTI

A megemelt gázárat és távfűtési díjat részben kompenzáló támogatási kérelmet augusztus 1-jétől lehet benyújtani a helyi jegyzőhöz. A vezetékes gáz támogatása augusztus 1-jétől, míg a távfűtés támogatása október 1-jétől jár az év végéig.

Aki a gáztámogatást augusztus 15-ig kéri, annak - visszamenőleg - augusztus 1-jétől jár a támogatás, a távhőszolgáltatási támogatást pedig augusztus 31-ig kell benyújtani ahhoz, hogy az október 1-jétől járjon.

A szociálisan rászorult családok ez év végéig történő gáz- és távfűtési ártámogatásáról még június végén hozott rendeletet a kormány. A támogatás ez év végéig jár, aki a távfűtéshez eddig is kapott támogatást, annak nem kell azt újra kérnie. A minden háztartásnak járó - fogyasztástól függő - gáztámogatást augusztus 1-jétől automatikusan alkalmazzák a szolgáltatók.

Gázártámogatásra a fogyatékos támogatásban részesülők, a magasabb összegű családi pótlékot kapók, valamint a nagycsaládosok jogosultak. (Magasabb családi pótlékot azok kapnak, akik tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyereket nevelnek, nagycsaládosnak pedig azok minősülnek, akik három vagy több gyermek után kapnak családi pótlékot.) Nekik is meg kell felelniük két további követelménynek: az egyik az éves gázfogyasztáshoz, a másik pedig az egy főre jutó jövedelemhez kötött. Az éves gázfogyasztásnak 51-170 ezer  megajoule (MJ) közé kell esnie, ami 1500 és 5000 köbmétert jelent. Ami pedig az egy főre jutó havi jövedelmet illeti, az nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj dupláját, azaz 51 600 forintot, az egyszemélyes háztartásban pedig a háromszorosát, vagyis 77 400 forintot. 

Távhő-ártámogatásra ugyanez a csoport jogosult, kiegészülve a nyugdíjasokkal. A jövedelmi korlátok is azonosak. 

Mindkét támogatást az életvitelszerű lakóhely önkormányzatának jegyzőjétől kell kérni, október 31-ig. Aki igyekszik, és a gázártámogatási kérelmet augusztus 15-ig benyújtja, annak - visszamenőleg - augusztus 1-jétől jár a támogatás. A távhőszolgáltatási támogatást pedig augusztus 31-ig kell benyújtani ahhoz, hogy az október 1-jétől járjon. A támogatás végső határideje azonban ez év utolsó napja. (Csak egyféle - vagy gázár-, vagy távhő - támogatás jár egy családnak, és azt is csak egy családtag veheti igénybe.) 

Évi 1500 köbméter gázfogyasztás alatt - szociális alapon - nem jár támogatás, 1500 és 3000 köbméter között a támogatás köbméterenként 16 forint, míg 3000 és 5000 köbméter közé eső éves fogyasztásnál a támogatás köbméterenként 24,30 forint. (A rendelet megajoule-hoz köti a támogatást, a megadott adatok az ebből számított, köbméterhez kötött értékek.) A távhő támogatása egységesen havi 2500 forint. 

A gázszolgáltató a havi számlában már érvényesíti a támogatást, vagyis annyival kevesebbet kell fizetni. Ha 2006-ban a támogatásban részesült család gázfogyasztása meghaladja az 5 ezer köbmétert, akkor a teljes gázártámogatást vissza kell fizetnie. 

Aki a korábbi szabályok szerint szeptember 30-án is támogatást kap a távfűtéshez, annak nem kell semmit tennie, az év végéig automatikusan megkapja a havi 2500 forintot. 

A gazdasági és közlekedési miniszternek a fogyasztás mennyiségétől függő gázártámogatásról szóló rendeletét augusztus 1-jétől kell alkalmazni. Ez egységesen vonatkozik minden háztartási fogyasztóra. A rendelet korábbi mellékletének a táblázatából kikerült az évi 3 ezer köbméternél többet fogyasztók támogatása. A kisfogyasztó háztartások továbbra is két kategóriát alkotnak, az alsó 1500 köbméterig tart, míg a második sáv az 1500-3000 köbméter közti. Az 1500 köbméteres fogyasztásig tartó alsó sávban a mérőórával rendelkező vezetékes földgázfogyasztók korábban 25,43 forint támogatást kaptak köbméterenként. Augusztustól ez 35,80 forintra emelkedett. Az 1500-3000 köbméter közti sávban a köbméterenkénti támogatás 20,43 forintról 20,60 forintra növekedett, vagyis elhanyagolható. 

A támogatást a szolgáltató vonja le a számla összegéből. A jogtalanul igénybe vett támogatást az azért felelős szolgáltatónak vagy fogyasztónak továbbra is vissza kell visszafizetnie, mégpedig a jegybanki alapkamat kétszeresének (13,5 százalék) megfelelő kamattal.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Drasztikus gázárnövekedést vetítenek előre Oroszországban

Külföldi és hazai szakértői tanulmányok egyaránt arra a következtetésre jutottak, hogy 2010-ben már nem tudja kielégíteni a hazai és a külföldi keresletet a Gazprom, ezért az elkövetkező néhány évben drasztikusan emelni kell a gáz árát az orosz piacon - írta keddi számában a Kommerszant című orosz napilap.

MTI Gazdaság

Mennyi gázártámogatást kapunk augusztustól? - itt a rendelet

A fogyasztás mennyiségétől függő gázártámogatásról tett közzé rendeletet a gazdasági és közlekedési miniszter a Magyar Közlöny legújabb számában. Augusztus 1-jétől az évi háromezer köbméternél többet fogyasztók már nem kapnak támogatást és gyakorlatilag változatlan támogatás jár az évi 1500-3000 köbmétert fogyasztóknak.

MTI Itthon

27 százalékos gázáremelés augusztus 1-től

A gáz fogyasztói ára, fogyasztással súlyozottan átlagosan 27 százalékkal emelkedik augusztus elsejétől - jelentette be Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a kormánydöntést követő szerdai sajtótájékoztatón Budapesten. A távhő szolgáltatás díja ezzel párhuzamosan 18 százalékkal emelkedik.

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület első női vezetője

Meghalt Sara Danius, az irodalmi Nobel-díjat odaítélő testület első női vezetője

Mégsem a 8 éve keresett családgyilkost kapták el Skóciában

Mégsem a 8 éve keresett családgyilkost kapták el Skóciában

Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben

Megdöbbentően magas a részvétel Hódmezővásárhelyen, csúnyán alacsony Debrecenben

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

A 3 és feles metró - Duma Aktuál best of önkormányzati kampány

Elsöpörheti egy tájfun a tokiói olimpiát?

Elsöpörheti egy tájfun a tokiói olimpiát?

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon

A hétfő kulcsfontosságú lehet a Brexit-tárgyalásokon