szerző:
MTI/hvg.hu

Buenos Aires argentin tartományban a ruházati boltok kötelesek minden méretet raktáron tartani, a teltebb hölgyeknek valót is – erre kötelezi őket egy nemrég életbe lépett jogszabály.

Divatbemutató Buenos Airesben. Méretproblémák
© mvprensa.com.ar
A Ley de Talles, a konfekcióméretekről szóló törvény, amelynek betartását állami alkalmazottak ellenőrzik, pontosan szabályozza, hogy például egy bizonyos méretű szoknyának mekkora legyen a derékbősége, kötelezően előírja a címkék meglétét és tiltja az S, M és L angol méretek alkalmazását.

Buenos Aires tartomány kormányzata ezzel a törvénnyel hadat üzent az Argentínában különösen nagy mértékben elterjedt karcsúsági mániának és ezzel a nemzetközi trenddel is összhangba került. Madridban és Milánóban nemrég kitiltották a túlságosan sovány modelleket a divatbemutatókról. Az argentin nagyvárosok utcái azonban némelykor divatbemutató kifutójára emlékeztetnek. Az argentin nők sokat tesznek a jó kinézésért és hibátlan testért: százával működnek fitnesz szalonok, a legtöbb étteremben külön megjelölik a kalóriaszegény ételeket és nagy számban hajtanak végre plasztikai műtéteket az országban.

A kórós soványság ellen küzdő egyik szervezet képviselője elmondta: a táplálkozási zavarok egyértelműen összefüggésbe hozhatók azzal a stresszel, amit az okoz a lányoknak, ha nem találnak a méretüknek megfelelő ruhát a boltokban.

Éppen Buenos Airesben van azonban nehéz dolguk nőknek, ha nem találnak megfelelő méretű ruhát. Ám a város határain kívül sem tartják be mindenütt az új törvényt, noha az úgy rendelkezik, hogy a szabálysértések akár 40 millió forintig terjedő bírsággal sújthatók.

A német dpa hírügynökség idézett egy Buenos Airesben tanuló német lányt, aki 1,78-as testmagassága mellett odahaza 40-es méretet visel, de Argentínába Németországból viszik a szülők a ruhát, mert nem kap a méretében.

A kormány némileg enyhíteni szándékozik a törvényben foglalt előírásokat: kiárusítás esetén például nem lesz kötelező valamennyi méretet raktáron tartani. Az enyhítés oka, hogy egyes boltok máris pert indítottak, és többet meg is nyertek az ügyben.

Minden vita ellenére Buenos Aires mellett más tartományok is hasonló törvények bevezetésére készülnek: folytatódik a harc a testkultusz ellen Argentínában.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világ

Luxusdivatcikkek

Kis szériában, egyedileg, kézzel készített holmik, meg persze a köréjük szőtt mítosz - körülbelül ez a titka annak, hogy a nagy múltú, családi vállalkozásként indult luxusdivatcégek az átlagember számára megfizethetetlen áraik ellenére is talpon tudtak maradni.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Divatsétány: a belváros lép a plázák helyére

A plázaláz után a Váci utca, Budapest klasszikus bevásárló utcája is magára talált, sőt terjeszkedik: a szomszédos Deák Ferenc utca például divatsétány lesz. Mi lesz a legújabb sláger, és mely cégek költöznek oda? Hova tart az Andrássy út, és milyen sorsot szánnak egyes plázáknak?