szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kormányzati szakértők azon gondolkodnak, hogy ismét megnyitják a visszalépés lehetőségét a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe az előtt a legalább százötvenezer ember előtt, akik pórul jártak a magánnyugdíj pénztári rendszerbe történő átlépéssel 1997-ben. A nyugdíjrendszer szakértői meglepő módon nem tartják szerencsésnek az ötletet.

Az 1997-es nyugdíjreform veszteseinek kárpótlásáról szólt a Magyarország Holnap Nyugdíjreform Kerekasztalának keddi vitája. A Pénzügyminisztérium szakértői világosan jelezték, hogy a tárca a visszalépés lehetőségének átmeneti megnyitásán gondolkodik. Rézmovics Ádám a tárca főosztályvezető helyettese szerint így rendezni lehetne annak a legalább százötvenezer embernek a problémáját, akik annak idején lemondtak addigi tb-járulék fizetésük alapján megszerzett járadékuk 25 százalékáról, ám a jelek szerint nem számíthatnak arra, hogy ezért a veszteségért a magánnyugdíj pénztárból származó járadékuk pótolja.

A tárca ötletét a szakértők nem támogatják. Eleve vitatott, hogy kik és miért jártak rosszul annak idején az átlépéssel, illetve mekkora ebben az állam és mekkora az állampolgárok felelőssége. A szakértők szerint egyértelmű, hogy a mai legidősebb pénztártagokat esetében sokkal inkább az egyén felelősségéről van szó, hiszen őket a annak  idején világosan tájékoztatta a kormány arról, hogy nem érdemes átlépniük az új rendszerbe. A fiatalabbak esetében is kérdéses, hogy a pénztárak hozamának alakulása, vagy a rendszer hibája okozta a bajt, ám a szakértők többsége - köztük a Pénzügyminisztérium képviselője is – egyetértettek abban, hogy irreális az elvárás, hogy a pénztárak 20-25 év alatt kitermeljék a rájuk eső részt a hozamokból.

A Magyar Nemzeti Bank képviseletében Orbán Gábor úgy fogalmazott, hogy az érintett 150 ezer pénztártag egy része csak azért tűnik ma hátrányos helyzetűnek, mert a kormányok a nyugdíjreform óta két kézzel szórták a pénzt a társadalombiztosítási rendszerbbe. Ha nem lettek volna egyszeri nyugdíjemelések és 13. havi nyugdíj, akkor a pénztárak által fizetett járadék máris sokkal nagyobb hányada lenne a társadalombiztosítási nyugdíjnak. Más szakértők mindezt avval egészítették ki, hogy az Orbán kormány nem engedte 6-ról 8 százalékra emelkedni a magánnyugdíjpénztári befizetést, ezzel megnövelte azt az időszakot, ami alatt megtérülhetett az átlépők befektetése, azaz a szerzett jogaikról való lemondás.

A visszalépés lehetőségének megnyitása helyett más megoldások is szóba kerültek a probléma rendezésére. Többen egyetértettek például azzal az elképzeléssel, hogy a pénztártagok egy maghatározott köre esetében az állam a nyugdíj megállapítása során valamilyen képlet szerint pótolja ki a tagok magánnyugdíjpénztári nyugdíja és az elméletben megszerezhető társadalombiztosítási nyugdíj közötti különbséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!