szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi napok rendkívül meleg időjárása miatt megugrott a hazai villamosenergia-fogyasztás, a klímaberendezések elterjedése már csaknem akkora áramfelhasználást generál, mint a téli fűtési időszaké.

Vinkovits András, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. (Mavir) vezérigazgatója elmondta: a hazai villamosenergia-rendszer terhelése már a múlt héten elérte a 6000 megawattot, sőt volt olyan pillanat, amikor 6100 megawattra is felment. Összehasonlításként közölte: tavaly ugyanebben az időszakban, a 24. héten, amikor mérsékeltebb, átlagos 23-24 Celsius fok volt a napi csúcshőmérséklet, 5500 megawatt körül alakult a rendszer terhelése.
 
A vezérigazgató hozzátette: a Mavir az előre jelzett kánikulai napokhoz igazította heti kapacitástervét, a hazai villamosenergia-rendszert nem éri felkészületlenül a hőség miatt megnövekedett áramfogyasztási igény. Az áramtermelő erőművek tevékenységének összehangolását nehezíti, hogy ilyenkor nyáron folynak  a karbantartási munkák, és az importlehetőségek is beszűkültek, mivel a kelet-európai régióban több termelőkapacitás is leállt, emiatt nőttek az árak. A forró napok energiaellátását viszont megkönnyíti, hogy a paksi atomerőműben épp szünetel a karbantartás, emiatt mind a négy áramtermelő blokk üzemel. Vinkovits András szerint nem kell tartani attól, hogy a villamosenergia-rendszer nem lesz képes kielégíteni a fokozott igényeket.
 
A nagy meleg miatt ezekben a hetekben háromszor-négyszer annyi klímaberendezést értékesítenek a hazai barkácsáruházak, mint tavasszal, és tekintettel a kánikulásra slágertermék a medence is. A Praktikernél elmondták, hogy június elejéig inkább a beépíthető, úgynevezett split klímákat keresték a vevők, ami egyben azt is jelenti, hogy a  klímaszerelőknek még van kapacitásuk. Amikor a beszerelést már csak hosszú időre tudják vállalni megélénkül a mobil klímák iránti igény is.
 
A Praktikernél a tavaly értékesített összes klíma, illetve hűtőberendezés és ventillátor 70 százalékát adták már el az idén az első félévben. Reiter László, az OBI Hungary ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a szezon majdnem 2 hónappal korábban indult, mint tavaly. Ezekből a termékekből már márciusban olyan forgalmat regisztrált a vállalat, mint tavaly májusban. Ez részben a korán jelentkező meleg időnek tulajdonítható, részben pedig a változó fogyasztói igényeket jelzi. A termékskálán belül elsősorban a nagyon kedvező árfekvésű termékek, illetve a kifejezetten magas minőségű és ennek megfelelően magas árszintű termékek iránt a legnagyobb az érdeklődés. Piaci információk szerint a klímaberendezések árai az elmúlt évhez képest mintegy 10 százalékkal nőttek.
 
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Orbán Viktor aláírta a rendeleteket

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Az osztrák kormány és a szerencsejáték-óriáscég közös botrányától hangos Ausztria

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?

Hol áll a Puskás Aréna „Orbán-alagútja“ a világ titkos járatainak mezőnyében?