szerző:
MTI

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter szerint nincs napirenden a forint árfolyamsáv eltörlésének kérdése.

"Elméleti lehetőségként beszéltem a forint árfolyamsávja és az infláció letörése közötti konfliktusról, a kérdés nincs napirenden, de gazdasági miniszterként valóban azt szeretném, ha a döntéshozók meghallgatnák ebben az ügyben a gazdaság szereplőit - nyilatkozta szerdán telefonon a miniszter, miután a Bloomberg hírügynökségnek adott nyilatkozatát többen úgy értelmezték, hogy a forint árfolyamsáv eltörlése mellett érvelt. "Tévesek azok a közlések és interpretációk, hogy a forint árfolyamsávjának eltörlése mellett érvelnék, a Bloomberg interjúból is egyértelműen kiderül, hogy elméleti lehetőségként nyilatkoztam az árfolyamsáv és az infláció letörése közötti esetleges konfliktusról" - mondta Kóka János.

A miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a gazdaság szereplői számára nem közömbös a téma, hiszen az export versenyképességét nagymértékben befolyásolja a forint árfolyamának alakulása. Éppen ezért vetette föl, hogy a döntéshozók hallgassák meg a gazdaság szereplőit, így föltérképezve, hogy az árfolyam ingadozása a különböző szektorokban milyen kockázatokkal járhat.

Kóka a Bloombergnek kedden adott és a hírügynökség által szerdán közölt nyilatkozatában azt mondta, hogy az árfolyamkorlát megköti az MNB kezét az infláció mérséklésében. A Bloomberg megfogalmazása szerint a gazdasági miniszter csatlakozott azokhoz, akik szerint konfliktus jöhet létre a forintsáv adta lehetőség és a jegybank inflációs célkövető rendszere között. 

"Szívesen látnék egy kerekasztal-megbeszélést politikacsinálók részvételével arról, hogy mit is tehetnénk közösen az infláció lassítását biztosító feltételek javításáért" - mondta a miniszter a hírügynökségnek. A Bloomberg idézte Simor András MNB-elnök korábbi kijelentését, miszerint a forintárfolyam felszabadítása nélkül is van lehetőség az infláció mérséklésére. Veres János pénzügyminiszter pedig a közelmúltban kifejtette, hogy az árfolyamsáv eltörlése nem "tabutéma", de nincs napirenden. 

A forint jelenleg a középárfolyamtól számítva plusz/mínusz 15 százalékos sávban (240,01 és 324,71 forint között) ingadozhat az euróval szemben. Ha a magyar valuta szabadon lebegne, akkor kereskedők szerint gyors erősödésnek indulna, és az importárak csökkenése révén mérséklődne az infláció. Az euró bevezetésének várható időpontjáról Kóka János azt mondta, hogy Magyarország szerinte 2011 és 2013 között csatlakozhat az euróövezethez, és céldátum megjelölésére 2009-ben lesz mód.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

Időutazás: ilyenek voltak az autóreklámok 1956-ban

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

A Y generáció már máshogyan dolgozik, de azért nekik is jól jön ez a pár tanács

Vajon hatékony az online terápia?

Vajon hatékony az online terápia?

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen

Drónok helyett albatroszokat küldenek harcba a halrablók ellen