szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szlovákia nagy valószínűséggel 2009. januárjában teljesíteni tudja az euró bevezetésének az inflációra vonatkozó kritériumát - közölte kedden közzétett negyedéves gazdasági elemzésében a szlovák pénzügyminisztérium.

Az Európai Unió módszertana alapján számított infláció 1,2 százalék volt augusztusban, a tizenkét havi átlagos fogyasztóiár növekedés 2,4 százalékot tett ki. Az euró bevezetésének feltétele a 2,5 százalékos infláció.

A pénzügyminisztérium előrejelzése megerősíti azokat a várakozásokat, hogy továbbra is erőteljes lesz a GDP növekedési üteme, a növekedés motorja változatlanul a háztartások fogyasztása, illetve a külföldi kereslet lesz.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint a második negyedben 9,4 százalékkal nőtt a szlovák GDP az egy évvel korábbihoz képest, az első negyedben 9 százalékos volt a tizenkét havi növekedés. 2006-ban 8,3 százalékkal bővült a GDP.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Korona-megsemmisítésre készül Szlovákia

Közel százötven millió bankjegyet és félmilliárd pénzérmét semmisítenek majd meg Szlovákiában az euró 2009 január elsejére tervezett bevezetése miatt. A szlovák jegybank még a U.S. Steelt is igénybe venné.

MTI Gazdaság

Szlovákia csúcstartó a közép-európai új EU-tagok között

Szlovákia hazai összterméke a második negyedévben - 346,5 milliárd szlovák korona (2,626 billió forint) - változatlan áron 9,4 százalékkal haladta meg a tavalyi második negyedévit, közölte a szlovák statisztikai hivatal. Az augusztusban közölt előzetes hivatali becslés 9,2 százalékra szólt.

MTI Gazdaság

Szlovákia: nem változott a kamat

A várakozásoknak megfelelően a szlovák központi bank nem változtatta meg az irányadó kamatokat kedden havi pénzpolitikai ülésén. A jegybank ezzel immáron a negyedik hónapja tartja azonos szinten a kamatokat.

MTI Gazdaság

Szlovákia: júliusban rekord alacsony infláció volt

Szlovákiában EU-szabvány szerint számolva júliusban átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 1,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly júliusban, jelentette a szlovák statisztikai hivatal. A tizenkét havi ütem a legkisebb az önálló Szlovákia történetében.