szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A MÁV 314 milliárd forintos hitelállománya az év végére várhatóan 267 milliárd forintra csökken a most folyó pénzügyi konszolidáció eredményeként - közölte a vasúttársaság kommunikációs igazgatósága.

A MÁV tájékoztatása szerint a tőkehelyzet rendezésére kapott 111,6 milliárd forint és a nemrégiben elhatározott 62,8 milliárd forint költségvetési többletforrás áll a társaság rendelkezésére. Az idén 35,6 milliárd forint az esedékes hiteltörlesztés, amit a MÁV a tőkerendezés segítségével teljesít, és további 12,3 milliárd forinttal csökkentik a folyószámla-hiteleket. A büdzséből kapott többlet ad lehetőséget további 60,4 milliárd forint hiteltörlesztésre.

A vasúttársaság szeptember végén jelentett be egy 50 milliárd forint összegű kedvezőtlen kondíciójú hitel törlesztését, jelezve, hogy az év során még további hasonló lépésekre kerül sor. A MÁV hozzátette: a szerényebb mértékű hitelállomány-csökkenés oka az idei jelentős, a szolgáltatási színvonal emelését eredményező beruházások - főleg - hitelből történő finanszírozása.

A MÁV az idei költségvetési törvény előirányzata alapján 97,9 milliárd forint költségtérítéssel számolhatott, de a kormány ezt további 62,8 milliárd forint többlettámogatással 160,7 milliárd forintra emelte. Ez az összeg a duplája a 2006. évinek - jegyzi meg a MÁV kommunikációs igazgatósága.

A 160,7 milliárd forint éves költségvetési forrásból 66,3 milliárd forintot kap július elsejétől működő és személyszállítással foglalkozó MÁV Start Zrt., a MÁV Zrt. pedig 94,4 milliárd forintot. Ennek egy része szintén a személyszállítási közszolgáltatás finanszírozását szolgálta az első félévben, a MÁV Start működésének megkezdése előtt. A többi a pályafenntartást és a hiteltörlesztést finanszírozta.

A jövő év kiemelt célja a szolgáltatás színvonala és a hatékonyság növelése, nemcsak költségmegtakarítással, hanem az üzleti bevételek növelésével. A MÁV csoport legnagyobb bevételi forrása a szállításhoz kapcsolódó menet-, pályahasználati- és vontatási díjak, valamint a személyszállításhoz és a vasúti pálya működtetéséhez kapott állami költségtérítés.

A parlament előtt lévő jövő évi költségvetési törvényjavaslatból az derül ki, hogy helyközi személyszállítási közszolgáltatások és a vasúti pályahálózat működtetétésének költségtérítésére 135,502 milliárd forintot irányoznak elő, de azt nem lehet tudni, hogy ebből mennyit jut a vasúti- és mennyit a közúti személyszállításra. A törvényjavaslat szerint ez teszi lehetővé a közszolgáltatás megrendelőjének, hogy a szállítás módjától függetlenül fizethessen a helyközi személyszállítást végző közszolgáltató társaságoknak. A megemelt előirányzat és a közösségi közlekedés folyamatban lévő átalakítása az EU-konform finanszírozást szolgálja - áll a költségvetési törvényjavaslatban.

Az idei költségvetési előirányzat még a vasúttársaságok személyszállítási közszolgáltatásainak és a pályahálózat működtetésének költségtérítéséről szólt 102,9 milliárd forint értékben, amiből a MÁV 97,9 milliárd forintot kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A MÁV vesztesége is az államadósságot növelheti

Akár egy százalékkal is növelheti az államadósság kimutatott mértékét, ha a MÁV Start Zrt. - az uniós szabványoknak megfelelően - 2008 januárjától elszámolástechnikai szempontból az államháztartás része lesz - írta hétfőn Világgazdaság.

MTI Gazdaság

Nincs 2008-as menetrendje a MÁV-nak

Nincs menetrendje 2008-ra a vasútnak, a MÁV és a gazdasági tárca arról vitázik: melyikük jelölje ki, hol ne közlekedjenek a vonatok – írta a hétfői Népszabadság.

Csikász Brigitta Itthon

A MÁV-ra hivatkozva csaltak ki több százmilliót

Ügyvédek közreműködésével csalt ki egy csoport több százmillió forintot a Magyar Külkereskedelmi Banktól a MÁV-nak elvégzett munkáról kiállított számla eladásával. Csakhogy a vasúti társaságnál nem létezik olyan egység, amely a pénzügyi papíron szerepel. A csalók akkor buktak meg, amikor a Raiffeisen Bankot is meg akarták károsítani. Hat ember került rendőrkézre, ellenük csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt indítottak eljárást.

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Bérelt autókból lopták ki a katalizátorokat egy Illatos úti autószerelőnél

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Kert, medence és 35 méter magas zászló is kerül az átépített Citadellára

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről

Zárt ajtók mögött folynak a vizsgálatok a Covid–19 elleni oltások eredményességéről