szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány úgy döntött, hogy a Magyar Fejlesztési Bankkal közösen hitelkonstrukcióval segít az önkormányzatoknak előteremteni az önrészt az ivóvízminőség-javításhoz, a szennyvízelvezetéshez, illetve a hulladékgazdálkodáshoz felvehető uniós forrásokhoz - jelentette be az önkormányzati és területfejlesztési miniszter.

Bajnai Gordon elmondta: ha az önkormányzatok ilyen célra uniós forrásokhoz jutnak, akkor a kötelező önrészhez akár a pénz száz százalékára is hitelt kaphatnak a fejlesztési banktól. Ez a hitel 25 évre szólhat és 5 éves türelmi idővel indul, azaz ennyi ideig nem kell törleszteni belőle semmit.

Magyarországon arra már nem hivatkozhat önkormányzat, hogy azért nem teszi rendbe az ivóvizet, mert nincs rá pénz. Van rá uniós forrás és a hiányzó részre lesz kormányzati költségvetési támogatás - hangsúlyozta Bajnai Gordon. A miniszter ismertetése szerint az első öt évre, amikor még zajlik a beruházás, a kormány kamattámogatást is ad. Az ebben az időszakban felmerülő kamatköltség közel 80 százalékát a kormány fogja állni, így a felvett összeg 1-1,5 százalékát kitevő kamatot kell majd kifizetniük az önkormányzatoknak ez idő alatt.

Mint elhangzott, a kormány annak érdekében döntött így, hogy az érintett önkormányzatok forráshiánya ne legyen gond. Bajnai Gordon közölte, becsléseik szerint mintegy 900-950 milliárd forintot kell ivóvízminőség-javító, a szennyvízelvezetést, illetve a hulladékgazdálkodást érintő fejlesztésekre fordítani 2015-ig. Hozzátette: az Európai Unió szigorodó szabályozása szerint bizonyos témákban kötelesek az önkormányzatoktól, azaz a pályázatok leendő nyerteseitől meghatározott mértékű önrészt kérni. Ennek mértéke témától függően 15-30 százalékos lehet. Ezek magasabb összegek, mint amire az önkormányzatok korábban számítottak - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

Kérdésre válaszolva az önkormányzati és területfejlesztési miniszter azt mondta, ivóvízminőség-javító projekteknél 15 százalék körüli az önrész, a legmagasabb önrész-arány pedig a hulladékgazdálkodásnál lehet, akár 30 százalék is. Bajnai Gordon szerint összességében mintegy 150-200 milliárd forint feletti összeget finanszírozhatnak meg ezzel a konstrukcióval.

Budai Bernadett kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány júliusban már 100 milliárd forinttal 235 milliárd forintra bővítette azt a hitelkeretet, amelyből az önkormányzatok az ehhez szükséges önrészüket fedezni tudják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Eladósodtak az önkormányzatok

Az előző négy évben az önkormányzatok vagyona és költségvetési bevétele közel duplájára nőtt, ennek ellenére közel harmaduk hitelfelvétellel növelte eladósodását - derül ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2002-2006 közötti időszakot átfogó vizsgálatából.

MTI Gazdaság

300 millió forintot vonnak el a szolnoki önkormányzattól

Egy adóerő-képességi vizsgálatban túl erősnek bizonyult Szolnok, ezért az idén a vártnál 300 millió forinttal kevesebbet kap vissza a személyi jövedelemadóból az önkormányzat a központi költségvetéstől - közölte Hegmanné Nemes Sára, a Tisza-parti város fideszes alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján.

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Járványügyi szakértő a nyitásról: Most egy kis türelem nagy nyereséget hozhat

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

20–25 százalékkal is drágulhat a hús

20–25 százalékkal is drágulhat a hús