szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén az első nyolc hónapban 12,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül augusztusban 18 százalékkal haladta meg a 2006. augusztusi árszínvonalat - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Január-augusztusban a növényi termékek árszínvonala 23,4 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 1,3 százalékkal nőtt éves bázison. A gabonafélék termelői átlagára 43,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly az első nyolc hónapban az agrártermékek termelőiár-szintje 8,1 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 14,2 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 2,4 százalékkal emelkedett. Az idén augusztusban a növényi termékek árszínvonala 32,5 százalékkal, az élő állatok és állati termékeké 3 százalékkal nőtt a 2006 augusztusi szinthez képest. A meghatározó súllyal bíró gabonafélék termelői átlagára 65 százalékkal emelkedett.

Augusztusban az ipari növényeknél 7,1 százalékos árcsökkenés volt tapasztalható. Az elmúlt hónapokban jelentős árnövekedést mutató burgonya ára 22 százalékkal volt magasabb, mint tavaly augusztusban. A zöldségfélék ára 6,3 százalékkal csökkent, ezen belül jelentős volt a szóródás. Az augusztusi időszakban legjelentősebb súlyt képviselő zöldség az uborka, melynek termelőiár-színvonala 9,5 százalékkal nőtt, miközben a zöldségek áralakulását szintén nagymértékben befolyásoló zöldpaprika ára 11 százalékkal csökkent. A gyümölcsök 38,7 százalékos árnövekedésében meghatározó szerepet játszott az augusztusban nagy súlyt képviselő szilva, amelynek termelői ára 69,8 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Augusztusban a vágóállatok termelői árának 1,7 százalékos csökkenésén belül a vágósertés termelői ára 10,7 százalékkal csökkent, a vágóbaromfié 18,1 százalékkal nőtt tizenkét hónap alatt. Az állati termékek 12,1 százalékos áremelkedésén belül a tej termelői ára 11,6 százalékkal, az étkezési tyúktojásé 17,8 százalékkal emelkedett.

Az idei év első nyolc hónapjában a burgonya ára szintén kimagaslóan, 43,1 százalékkal emelkedett. Ugyanebben az időszakban az ipari növények átlagosan 3,4 százalékkal drágultak. A zöldségfélék ára 3,7 százalékkal csökkent, a gyümölcsöké 25,5 százalékkal növekedett a tavalyi év első nyolc hónapjához viszonyítva.

A vágóállatok termelői árai 2,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint 2006. január-augusztusban. A vágóbaromfi ára 12,4 százalékkal nőtt, a vágósertésé 10,2 százalékkal csökkent. Az állati termékek ára 7,6 százalékkal emelkedett, ezen belül a tej termelői ára 7 százalékkal, az étkezési tyúktojás ára 13,2 százalékkal nőtt 2006 első nyolc hónapjához viszonyítva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

A mezőgazdasági árak 9,8 százalékkal emelkedtek egy év alatt

Lelassult a mezőgazdasági árak emelkedése a január-áprilisi periódusban, az agrártermékek termelőiár-szintje 2007. január-áprilisban 9,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg január-márciusban még 11,1 százalék volt az áremelkedés üteme.

MTI Gazdaság

A mezőgazdasági árak 10,3 százalékkal nőttek egy év alatt

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2006. január-novemberben 10,3 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 17,4 százalékkal, az élő állatoké és állati termékeké 4,1 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

A Sinovac vakcinája csak 50,7 százalékban véd a brazil vírusvariáns ellen

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Ezért ne hagyja nyitva soha az autóját, amíg vásárol

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára

Károly herceg meleg szavakkal emlékezett az apjára