szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz Gazprom gázipari vállalat – és ezzel az orosz kormány – tovább terjeszkedik az olajiparban: az állami ellenőrzésű cég új befektetéssel 30 százalékról 75 százalékra emelte részesedését egy szibériai olajkitermelő vegyesvállalatban, amelyben a partnere az amerikai Chevron olajcég.

A Northern Taiga NefteGaz nevű vegyesvállalatot tavaly áprilisban alapította a Gazprom olajipari ágazata, a Gazprom Neft és a Chevron, a nyugat-szibériai Jamalo-Nyenyec vidék szénhidrogén-lelőhelyeinek kiaknázására. A Gazprom Neft olajtermelése csökkenésének megelőzésére az idén már 2,5 milliárd dollárnak megfelelő összeget költ beruházásokra a tavalyi 1,57 milliárd után. Ennek része a hétfőn bejelentett befektetés, de pontos összegét nem közölték.

A Gazprom Neft a nagyságra ötödik orosz olajcég, különösen az olajfinomításban erős. Elődjét, a Sibneft olajvállalatot 1995-ben hozták létre államfői rendelettel korábbi állami vállalatokból, majd 1997-ig privatizálták a „kölcsönért részvényt” programban, amelyben újsütetű orosz milliárdosok viszonylag csekély összegekkel – Sibneft esetében körülbelül 100 millió dollárral – kisegítették az orosz államháztartást, és cserébe hatalmas részesedésekhez jutottak a termelő közvagyonból. Miután a Sibneftnek sikerült kimenekülnie az adóhátralék-követeléssel csődbe taszított és elárverezett Yukos olajvállalattal 2003-ban között egyesülési megállapodásból, tulajdonosai a biztonság kedvéért 2005 szeptemberében el is adták a cég 72,66 százalékát 13,01 milliárd dollárért a Gazpromnak, amely időközben, az állami Rosneft olajvállalat betársulása nyomán állami többségű lett.

Az azóta Gazprom Neftre átkeresztelt vállalatnak jelenleg 80 százaléka a Gazpromé, és 2009 áprilisáig opciója van bármikor megvenni a többi 20 százalékot 3,7 milliárd dollárért az EniNeftgaztól, amely az olasz Eni és az Enel energiacégek közös leányvállalata.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

A gorillák kommunikációjának titkait tárta fel egy új kutatás

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Hózáporban teperték földre a pedofilt Győrben - videóval

Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra

Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra