szerző:
MTI

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom augusztusban 3,6 százalékkal, az első nyolc hónapban 2,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az előző hónaphoz képest augusztusban a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Júliusban a változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom 4,2, az első hét hónapban 2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,4 százalékkal mérséklődött a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Tavaly az első nyolc hónapban és augusztusban egyaránt 5,1 százalékkal haladta meg a kiskereskedelmi forgalom volumene az egy évvel korább szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján, a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint múlt év augusztusban egy hónap alatt 0,6 százalékkal bővült a forgalom.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első nyolc hónapjában 3.862 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Augusztusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a 542,5 milliárd forint volt.

A kiskereskedelmi eladások 50,4 százalékát az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 20,1 százalékát a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 11,1 százalékát a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 18,7 százalék volt.

Tovább csökkent az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: augusztusban 2 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest. Az eladások 92 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper-, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma augusztusban 1,9 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 3,0 százalékkal csökkentek.

Augusztusban a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,4 százalékkal elmaradt az egy hónappal korábbi szinttől.

Folytatódott a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának visszaesése, az eladások augusztusban 4,9 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakának szintjéhez képest. Augusztusban az illatszerüzletek eladásai növekedtek, a gyógyszer, gyógyászati termék változatlan áras kiskereskedelemi forgalma nem változott, miközben szinte minden tevékenységcsoportban csökkent a forgalom. A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes üzletek értékesítésének volumene csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma augusztusban az előző havihoz képest nem változott a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. augusztusban az Európai Unió 27 tagállamában átlagosan 2,6 százalékkal, az eurózóna országaiban 1,0 százalékkal bővült az előző év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország és Lengyelország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor a magyar kiskereskedelemhez hasonlóan csökkenést mértek Németországban is.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma augusztusban 197 milliárd forint volt. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek változatlan áras forgalmának visszaesése augusztusban tovább folytatódott: 4,8 százalékkal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007. augusztusban 4,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vállalkozás

Karácsonyi vevőcsalogatás kiskereskedőknek

A karácsonyi költségvetés legnagyobb részét mindenütt ajándékokra költik; idén várhatóan többet, mint az elmúlt évben. A kiskereskedők számára a legnagyobb kihívást a piaci szegmentálódás, a siker kulcsát pedig a precíziós kiskereskedelem és a hűségprogramok jelenthetik - derül ki a Deloitte karácsonyi bevásárlást vizsgáló fogyasztói felméréséből.

MTI Gazdaság

Nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 0,1 százalékkal, az első két hónapban 0,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn. Az előző hónaphoz képest az eladások volumene 0,1 százalékkal csökkent a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

MTI Gazdaság

Rekord növekedés az ásványvizek kiskereskedelmi forgalmában

Rekord növekedést ért el az ásványvíz kiskereskedelmi forgalma Magyarországon, mennyiségben 22, értékben 19 százalékkal többet adtak el belőle 2006 július-2007 júniusban, mint az előző év hasonló időszakában – közölte az ACNielsen Piackutató Kft.

MTI Gazdaság

Valamivel nőtt a kiskereskedelem egy év alatt

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 1,2 százalékkal haladta meg a 2006 januárit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Az egy hónappal korábbihoz képest januárban 0,3 százalékkal csökkent a forgalom a szezonálisan és naptárhatással korrigált számok szerint.

MTI Gazdaság

A kiskereskedelem forgalma 0,9 százalékkal csökkent

A kiskereskedelmi forgalom változatlan áron számítva az idén májusban 2,8 százalékkal, az első öt hónapban 0,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Weber elárulta, miért nem zárták ki a Fideszt a Néppártból

Más befejezést kap a Trónok harca-könyv, mint a sorozat – maga a szerző jelentette be

Más befejezést kap a Trónok harca-könyv, mint a sorozat – maga a szerző jelentette be

Kálmán Olga is elmondta, miért kell elmenni szavazni

Kálmán Olga is elmondta, miért kell elmenni szavazni

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Több kilométeres a dugó az M0-son egy baleset miatt

Szobor készül az Egri csillagok főszereplőiről, Vicuskáról és Gergőről

Szobor készül az Egri csillagok főszereplőiről, Vicuskáról és Gergőről

Techet Péter: Elmaradhat a Nyugat alkonya

Techet Péter: Elmaradhat a Nyugat alkonya