szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint az Egyesült Államokból kiinduló és az egész világra kiható hitelválságnak jövőre jelentősebb hatásai lesznek a világgazdaságban, mint az idén. Mindazonáltal továbbra is úgy véli, hogy a válság következményei kezelhetők.

Rodrigo Rato Szaúd-Arábiában újságírók előtt nyilatkozott erről. Mint mondta, az idén júliusban az amerikai nem elsőrendű jelzálogpiac megrendülésével induló hitelválság enyhe lassuláshoz vezet a világgazdaságban.

Hirtelen és meredek ütemben romlott az idei harmadik negyedévben a nyugat-európai vállalati szektor adósminősége, áll a Moody's Investors Service kedden Londonban kiadott negyedéves európai hitelfolyamat-elemzésében, amely szerint ugyanakkor Kelet-Európa jól tartja magát a likviditáspiaci szűkösség közepette is.

A nemzetközi hitelminősítő összesítése szerint a harmadik negyedévben összesen 51 nyugat-európai adósságkibocsátó kockázati besorolása változott; ebből 33 volt a leminősítés és 18 a felminősítés. A mínusz 15-ös leminősítési ráta – vagyis felminősítéseknél ennyivel több leminősítés – a legrosszabb arány az utóbbi egy évben. Az idei második negyedévben a felminősítések száma még kilenccel több volt az osztályzatrontásokénál a Moody's listáján.

Az elemzés szerint a kelet-európai vállalati szektor ugyanakkor nem szenvedte meg az amerikai nem elsőrendű – subprime – jelzálogadósi körből kiindult, globálissá vált likviditásszűkét, mert az itteni cégek kevéssé vannak kitéve a subprime adósságot is tartalmazó, kockázatterítés céljából értékpapírosított követelések piacának.

A hitelminősítő szerint az euróövezeti jegybank (EKB) legalább az év végéig nem nyúl jelenleg 4,00 százalékos alapkamatához – a Moody's korábban negyed százalékpontos idei kamatemelést valószínűsített –, mivel időt akar nyerni annak megállapításához, hogy a globális likviditási apály okozott-e súlyosabb károkat a reálgazdaságban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Érintheti-e a hitelválság Magyarországot?

Az egész világot megrengető hitelválság nyomán meggyengült a forint a svájci frankkal szemben is; amennyiben ez a folyamat tartós marad, akkor a magyar adósoknak érdemes elgondolkodniuk azon, hogy a megnövekedett terheket hogyan tudják majd elviselni - közölte a Népszava, szalagcímben írva, hogy nem lehet hazai hitelválság. A Világgazdaságban viszont az olvasható, hogy Magyarország tűnik a legsebezhetőbbnek a régióban a hitelválság kapcsán.

MTI Gazdaság

Simor: a piac visszatért a hitelválság előtti helyzethez

A magyar piacok a jelek szerint visszatértek a "nem elsőrendű válság" előtti állapotokhoz, a nemzetközi hitelpiaci bonyodalmak amúgy is csak korlátozottan érinthetik a gazdaságot, mondta szerdán Londonban befektetőknek és elemzőknek Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

MTI Gazdaság

Bankegyesüléseket indíthat Németországban a hitelválság

A kissé nehézkes német tartományi bankok körében egyesülési hullámot ösztönözhet a mostani – a Moody’s szerint – "nem elsőrendű válság", vélik elemzők, miután Baden-Württemberg tartományi bankja, az LBBW aláírta a megállapodást arról, hogy megveszi egyik kollégáját, a szászországi tartományi bankot (SachsenLB).

MTI Gazdaság

Trichet: még nem vagyunk a hitelválság végén

A pénzügyi piacok jelenlegi válsága az Európai Központi Bank (EKB) elnöke szerint kiigazítás, amely érezhető kilengéseket okoz. Még nem vagyunk a végén - jelentette ki Jean-Claude Trichet az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt.

MTI Gazdaság

A feltörekvő országok viszonylag jól viselik el a hitelválságot

A legtöbb feltörekvő ország viszonylag jól vészelte át a jelenlegi pénzügyi válságot. Mint azt a Nemzetközi Pénzügyi Intézet (IIF) Washingtonban nyilvánosságra hozott tanulmánya megállapítja, a válság eddig nem fejtett ki lényeges hatást a legtöbb feltörekvő gazdaságra.