szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kormány kitart a kisadók összevonása mellett, amely az adóegyszerűsítés és a jobb áttekinthetőség jegyében fogant adóváltoztatás - mondta Veres János pénzügyminiszter a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének keddi rendezvényén.

Bár az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) nem támogatja kisadók összevonását, a kormány továbbra is támogatja azt - felelte Veres János az OÉT képviselőjének kérdésére.

A tervek szerint a szakképzési hozzájárulás, az innovációs járadék és a rehabilitációs járulék helyébe lép az egységes adónem, amelynek alapja a korrigált nettó árbevétel - tette hozzá.

A jövő évi adórendszer másik új eleme, hogy az 50 millió forintnál kisebb nyereségalappal rendelkező vállalkozások adómértéke 16 százalékról 10 százalékra csökken, ha a megtakarított 3 millió forintot fejlesztésre illetve többletfoglalkoztatásra használja fel az adóalany. A pénzügyminiszter elmondta: a képviselők az OÉT ajánlása alapján a kormány által támogatott módosító indítványról szavazhatnak, amely a vállalkozások több mint 90 százalékát kedvezően érintheti.

Ugyancsak a versenyképesség javításának érdekében válik lehetségessé, hogy 2008-tól az adómentes fejlesztési tartalék adózás előtti mértéke 25 százalékról 50 százalékra emelkedik, ami valamennyi magyarországi vállalkozásra kiterjed - említett egy további változtatást Veres János.

A költségvetéssel kapcsolatos koalíciós polémiára utalva a pénzügyminiszter elmondta: hogy a beterjesztett 2008. évi költségvetéshez ragaszkodik, azt a kormány terjesztette be, ahol a koalíciós partner miniszterei is jelen voltak. Hozzátette: a koalíción belül folyamatos egyeztetés zajlik, egyes tételeknél elképzelhetők módosítások, de a sarokszámok nem változhatnak, amivel azt érzékeltette, hogy az idei, eredményszemléletű, maximum a GDP 6,4 százalékát kitevő államháztartási hiánynak jövőre 4,1 százalékra, majd 2009-re 3 százalékra kell csökkennie annak érdekében, hogy megszűnjön a túlzott deficit eljárás Magyarországgal szemben.

További megszorító lépésekre nem kerül sor 2008-ban, de a konvergenciaprogramban is rögzített gázár-támogatás további csökkentésére igen - rögzítette Veres János, megemlítve, hogy a támogatási összeg 80 milliárd forint lesz az idei 112 milliárd után.
 
Az ingatlanadó nem úgy szerepel a konvergenciaprogramban, mint egy új adónemhez kötődő többletbevétel - felelte egy kérdésre a pénzügyminiszter, hozzáfűzve, hogy a parlament előtt szereplő ingatlanadó azt a lehetőséget kínálja az önkormányzatoknak, hogy 2008-ban készüljenek fel a 2009-től bevezethető, "érték, négyzetméter, vagy korrigált forgalmi alapon" kivethető ingatlanadóra.

"Ha továbbra is a jelenlegi ütemben halad a konvergenciaprogram végrehajtása, akkor az ingatlanadó kérdése nem éleződik ki" - jelezte Veres János, aki szakmai érvet idézett: a magyar adórendszerben igen fontos lenne ennek az adónemnek a megjelenése, mivel Magyarországon az ilyen típusú adók között a vagyon típusú adók aránya csupán harmada a nyugat-európai mértéknek.

A helyi iparűzési adó (hipa) lehetséges átalakítása 2009-től a 2008 januárban kezdődő koalíciós tárgyalások egyik témája - utalt a távolabbi adóreformra a pénzügyminiszter. De azt a kemény tényt is tudni kell, hogy az idén 395 milliárd forint bevételhez jutnak az önkormányzatok a hipa révén, jövőre pedig, mivel az 1997 óta 10 évre szóló adókedvezmények megszűnnek, ez az összeg akár 30 százalékkal több lesz, tehát ezt az összeget kellene beszednie a kormánynak ahhoz, hogy ki lehessen váltani a hipát - magyarázta.

Reálisnak tűnik, hogy november közepén a parlament elé terjeszthetjük azokat az új költségvetési szabályokat, amelyek ötpárti egyeztetésben alakulnak ki - jelentette ki Veres János. "Hat fordulón vagyunk túl az új költségvetési szabályok kialakítása érdekében, amely szabályok részben kétharmadosak" - mondta a pénzügyminiszter, aki úgy vélte, hogy ha több információt kap a nyilvánosság, akkor nehezebbé válhatnak a tárgyalások.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Veres: „ragaszkodom a költségvetési tervhez”

Veres János pénteken Londonban kijelentette, pénzügyminiszterként ragaszkodik a kormány által benyújtott és elfogadott költségvetéshez, az MSZP elnökségi tagjaként ugyanakkor az SZDSZ által nyilvánosságra hozott javaslatokat a koalíción belül „megbeszélhetőnek” tartja.

Hét nap gazdaság

Összevont kisadók

Erőforrás-fejlesztési hozzájárulás, rövidítve efeho: ez lesz a neve annak az új adónak, amit három jelenleg létező...

MTI Vállalkozás

A kisadók összevonása nem jár adóemeléssel

A "Megállapodást a jövőnkért" című kiáltvány aláíróival egyetértés van abban, hogy az adótömeg országos szinten ne változzon. A pénzügyminiszter garanciát vállalt arra, hogy a kisadók összevonásával létrejövő új adó nem jár majd adóemeléssel.

MTI Gazdaság

OÉT: össztűz a kisadók összevonására

Ismét össztűz zúdult a kisadók összevonásának ötletére az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) pénteki ülésén, a munkavállalói és a munkáltatói érdekképviseletek egyaránt kifejezték: nem értik, hogy a kormány miért ragaszkodik ilyen makacsul ehhez a senki által nem támogatott, rossz formához.