szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A piacon szinte egyöntetű az a vélemény, miszerint a 2008-as esztendő a kamatszint csökkenésével telik majd Magyarországon, de annak mértékében, illetve konkrét lefutásában már nincs egyetértés az elemzők körében.

Németh Dávid, az ING makroelemzője szerint a 2010-es választások közeledtével egyre nő majd a fiskális lazítás iránti igény, ami már egy év múlva is megakaszthatja a kamatvágást. Tóth Illés, a Budapest Economics közgazdásza ezzel szemben azt hangsúlyozza, hogy akár már jövőre eltörölhetik az árfolyamsávot, ez pedig radikálisabb kamatcsökkentést is lehetővé tehet.

A cikk teljes tartalmát itt olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Megosztottak az elemzők, hogy hétfőn lesz-e kamatvágás

A Reuters októberi felmérése szerint az infláció emelkedésére, a gazdasági növekedés lassulására számítanak a megkérdezett elemzők. A csütörtöki közlemény szerint az elemzők a kamatemelési ciklus egy évvel ezelőtti lezárulása óta nem voltak olyan megosztottak a kamatdöntést illetően, mint most. Jelenleg ugyanakkora az esélye, hogy hétfőn ismét kamatot csökkent az MNB, mint annak, hogy változatlanul marad az alapkamat.

MTI Gazdaság

Monetáris Tanács: nem változott az alapkamat

A Monetáris Tanács változatlanul 7,50 százalékon hagyta a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Hosszú vita utáni szoros eredmény alapján született meg a jegybanki alapkamat szintentartása melletti döntés - mondta Simor András jegybankelnök a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatón.

MTI Gazdaság

A kamatdöntésig nem mozdul a forint

Alig mozdul a forint árfolyama az euróval szemben. A budapesti bankközi devizapiacon hétfőn reggel 250,55 és 251,00 között mozgott az árfolyam, fél tízkor a péntek délutánival éppen megegyező 250,80/90 forinton jegyezték az eurót.