szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A dán Vestas cég beruházásában januárban Sopronkövesden befejeződik egy 23 megawatt teljesítményű szélerőmű park építése, amely után a Vestas piacvezető lesz Magyarországon is.

Szélturbinák. Magyarországon 330
megawatt új kapacitás várható
© sxc.hu
A Vestas – amely magát az egyes számú modern energia előállítónak nevezi – az általa eddig megépített szélerőművekben évi 14,4 millió tonna szén-dioxid kibocsátásától mentesíti a Földet – mondta Andreas Thomas, a társaság osztrák leányvállalatának az igazgatója.

A Vestas világszerte épít szélerőműveket. Ezek közül a legtöbb – közel 2,5 ezer megawatt teljesítménnyel – az USÁ-ban működik, de nem sokkal marad el Németország, ahol 2,2 ezer megawatt teljesítményű berendezéseket építettek. Ezer megawatt feletti kapacitást épített ki továbbá Indiában, Spanyolországban és Kínában is. Az elmúlt 25 évben a cég fejlesztései során a 30 kilowattos szélturbináktól jutott el a 3 megawatt teljesítményűekig.

Sopronkövesden hét 3 és egy 2 megawattos turbina kezd működni hamarosan. Közép-Európában a szélerőmű piacon 2006-ban a Vestas részesedése 34,6 százalék volt, az Enerconé 38,4 százalék. Ebben a térségben 2015-ig 5330 megawatt összkapacitású szélerőművek épülhetnek, amelyből Magyarországra 330 megawatt jut, míg például Szlovákia részesedése 500 megawatt – állítják a cég szakemberei.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Szélerőmű-erdő épül a Dunántúlon

A napokban megkapta a jogerős környezetvédelmi engedélyt az EETEK Hungary Energia-hatékonyság Technológiai Rt. bágyogszováti és hárskúti szélerőmű beruházása, amelyek tervezett összértéke eléri a 26 milliárd forintot.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Veszély nélkül háromszorosára lenne emelhető a szélerőművek száma

Szélerőművekből akár háromszor többet is lehetne telepíteni az engedélyezettnél, az nem veszélyeztetné a magyarországi áramellátás biztonságát – derül ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapjáról, a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához készített egyik háttértanulmányból.