szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szakértők szerint, ha a Déli Áramlat ronthatja is a Nabucco megtérülési mutatóit, elemzők szerint ez nem befolyásolja a Nabucco megépítésének esélyét.

© hvg.hu
A Déli Áramlat rontja ugyan a Nabucco megtérülését, de Európa ellátása szempontjából mind a két földgázvezetékre szükség van – mondta Pletser Tamás, az ING olaj- és gázipari szakértője. Az Európai Unió támogatta Nabuccót viszont szerinte akkor is megépítik, ha kedvezőtlenebb a beruházás megtérülése. Mivel állami pénzekre is szükség van, kérdés, hogy milyen mértékben hajlandóak a kormányok egy ilyen beruházást finanszírozni – fejtegette az elemző. Szerinte a Déli Áramlat azért sem zárja ki a Nabuccót, mert a kettő két különböző gázforrásra épül. Európa három tradicionális forrása jelenleg az Északi-tenger, Algéria és Oroszország. Az északi-tengeri forrás apad, az algériai nem nő. A Déli Áramlat – Ukrajnát elkerülve – orosz földgázt szállít majd. A Nabuccón keresztül ázsiai földgázt szállítanának ugyan, de még kérdéses a betáplálás. Kérdés az is, hogy az uniós gázvezetékbe tudnak-e olyan áron földgázt beszerezni, ami versenyképes az orosz gáz árával.

A GKI Energiakutató Kft. ügyvezetője, Hegedűs Miklós szerint nem az a kérdés, hogy Nabucco vagy Déli Áramlat, mert e kettő mellett még az Északi Áramlatra is szükség van. A három földgázvezeték három irányból két forrásból szállítaná a földgázt. A jelenleg tervezett 90 milliárd köbméter kapacitásra pedig Európának szüksége lesz a következő évtizedben. Magyarországnak sem a Nabucco, sem a Déli Áramlat nem elsősorban a saját ellátása, hanem Európa ellátása miatt fontos – mondta a gazdaságkutató. Szerinte Magyarország számára előnyt jelent beruházás nagysága is.

Hegedűs Miklós szerint a jelenlegi politikai helyzet miatt merül fel úgy a kérdés, hogy Déli Áramlat vagy Nabucco. Az Európai Unió külpolitikája nem igazán veszi figyelembe, hogy elérhető messzeségben jelentős gázforrás Oroszországon kívül nem igen van, ezért építi ki „kerül, amibe kerül” a Nabuccót, miközben kedvezőbb légkör kialakítása és a bizalom helyreállítása olcsóbb lenne. Szerinte most Európa kettéosztása folyik a politikai befolyás szempontjából, és ennek látványos ütközete a gázvezetékek körül kialakult politikai harc.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Déli Áramlat: az MFB lehet a kiválasztott

Az MFB vagy valamelyik projekttársasága lehet az a 100 százalékos állami tulajdonban levő magyar vállalat, amelyik részt vesz a Déli Áramlat megépítésében – derült ki Veres János pénzügyminiszter szavaiból az Országgyűlés ezzel foglalkozó összevont bizottsági ülésén.

MTI Itthon

Rendkívüli ülés a Déli áramlat miatt

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke szerda délelőttre összehívta a házbizottság ülését a Fidesz rendkívüli ülést kezdeményező indítványa miatt.

MTI Gazdaság

Nem korlátozza Magyarországot a Déli Áramlat

Az Egyesült Államok továbbra is a Nabucco-program támogatására ösztönzi Magyarországot – közölte Matt Bryza amerikai helyettes külügyi államtitkár, aki az ügyben kedden folytatott megbeszéléseket a magyar kormány képviselőivel.

MTI Gazdaság

Bulgária betársult a Déli Áramlat gázvezetékbe

Immár biztosra vehető, hogy Bulgária részt vesz a Déli Áramlat gázvezeték-programban, miután az orosz elnök csütörtökön kezdődött szófiai látogatásán sikerült tisztázni a nézetkülönbségeket. A bolgár kormányfő pénteki bejelentése szerint az erről szóló megállapodást még pénteken aláírják Vlagyimir Putyinnal.

hvg.hu Gazdaság

Medvegyev és Gyurcsány: szabad út a Déli Áramlatnak?

Európának szüksége van a Kaszpikumból és a Közép-Keletről származó földgázra, mert oldania kell az Oroszországtól való energiafüggést. A Nabucco vezeték tervét ezért szorgalmazza oly’ erőteljesen az Európai Unió. Az oroszok ugyanakkor nem akarnak kimaradni az új európai gázüzletből, s több alternatívát is felvázoltak: Észak-Európának az Északi Áramlatot, Közép-Európának a Kék Áramlatot, Dél-Európának a Déli Áramlatot. Ez utóbbi áll legközelebb a megvalósuláshoz, ráadásul Magyarországot is érinti.

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Néppárti képviselők a Fidesz kilépéséről: Nem engedjük Orbánnak, hogy megzsaroljon

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda

Szeretettel a Vajdaságból: Ahogy az oltás zajlik, az a szerb csoda