szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tavaly több mint 7500 magyar tőkerészesedésű vegyesvállalat működött már Romániában, a befektetett tőke értéke meghaladja a 360 millió eurót, ami azonban csak a törzstőkét jelenti, a valós befektetési érték hozzávetőlegesen egymilliárd euró - mondta Bogár Ferenc, a bukaresti magyar nagykövetség kereskedelmi irodájának vezetője.

A becslések szerint a törzstőke értéke az idén várhatóan 400 millió euróra emelkedik. A valós befektetéseket illetően a diplomata emlékeztetett: számos vállalat bővítette tevékenységét, kiterjesztette működési területét Románia egész területére, a megtermelt profitot is itt fektette be újra. Ilyen értelemben az újabb befektetések értéke az idén 100 millió eurós nagyságrendű lesz - fűzte hozzá.

Az említett több mint 7500 vállalat közül mintegy ezer vegyesvállalatot jegyeztek be tavaly. Ezeknek a zöme kis- vagy közepes vállalkozás, e cégeket alacsony törzstőkével hozzák létre. Ugyanakkor valamennyi meghatározó nagy magyar cég már jelen van a román piacon, így a Mol, az OTP, a Richter Gedeon vagy a Fornetti.

Bogár Ferenc szerint a magyar befektetők érdeklődését felkeltette a craiovai Daewoo gyár privatizációja, főleg az autóalkatrész- és részegység-beszállítókét, akik az ott majdan beinduló termelésbe alvállalkozóként szívesen befektetnének. Az IT területén inkább a partnerkeresés lesz a jellemző.

Az építőipar is nagy lehetőséget rejt magában - mondta az irodavezető -, mivel Románia nagyszabású fejlesztéseket hajt végre mind az épületek, mind a közúti infrastruktúra területén. Bizonyos esetekben a román kapacitás szűkebbnek bizonyul akár a munkaerő, akár a technológia tekintetében. Ha sikerül feltérképezni, hogy mely területeken nagy a hiány, magyar cégek is be tudnának kapcsolódni az építkezésekbe, a határ menti területeken  pedig magyar munkaerőt is hasznosítani lehet.

Bogár Ferenc szerint tavaly sikerült újabb rekordot elérni a kétoldalú árucsere-forgalomban. A december végi adatok ugyan még hiányoznak, de úgy véli, hogy az éves érték mindenképpen meg fogja haladni a 4,5 milliárd eurót. Ez azt jelenti, hogy közel másfél milliárd eurós magyar aktívum mellett mintegy 30 százalékos volt a forgalom-növekedés 2006-hoz képet. Ezek az adatok azt is tükrözik, hogy a magyar cégek érdeklődése Románia európai uniós csatlakozása után fokozódott - mondja Bogár Ferenc, aki szerint az idén várhatóan 20 százalékos lesz az áruforgalom növekedése.

Az irodavezető elmondta: mind a magyar exportban, mind a magyar importban 80 százalék fölötti arányban részesednek a feldolgozott termékek, gépek, berendezések, vagyis a magasabb technológiai szintet képviselő termékcsoportok. Mindössze 20 százalékot tesznek ki a nyersanyagok, a mezőgazdasági és élelmiszeripari cikkek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!