szerző:
MTI

Tavaly még nagyon jól ment a befektetési bankoknak világszerte, idén azonban már feleződhet a profit, és a hitelpiaci válságból eredő kényszerleírások meghaladhatják a 400 milliárd dollárt, áll a londoni pénzügyi szolgáltató szféra nemzetközi promóciós társaságának éves banki világjelentésében.

Az International Financial Services London (IFSL) összesítése szerint a világ ezer legnagyobb bankjának összesített mérlegfőösszege a 2006/07-es pénzügyi évben 16,3 százalékkal növekedve rekordszintre, valamivel 74 ezer milliárd dollár fölé emelkedett.

Ugyanennek a bankcsoportnak az együttes adó előtti eredménye 22 százalékkal 786,3 milliárd dollárra nőtt; ez volt a negyedik év egymás után, amelyben a globális bankszektor profitja emelkedett. A tőkearányos megtérülés ennek alapján 23,3 százalékos volt, 3 százalékponttal magasabb, mint az előző évben.

A befektetési banki ágazat díjbevétele az IFSL összesítése szerint 21 százalékkal 84,3 milliárd dolláros rekordra nőtt tavaly. Ennek fő hajtóereje a 2007 jelentős részében még töretlen vállalati egyesülési és felvásárlási (M&A) aktivitás volt; az ilyen jellegű tranzakciók globális értéke 4500 milliárd dollárral szintén rekordot döntött a múlt évben.

A csütörtökön Londonban kiadott éves IFSL-bankjelentés szerint azonban a nem elsőrendű amerikai jelzálogadósi kör nem teljesítései miatt kirobbant pénzpiaci válság az idén már eddig súlyos veszteségeket okozott a globális bankszektornak, és a kényszerleírások összege még meg is többszöröződhet.

A szervezet összesítése szerint most január végéig a globális bankszektor 130 milliárd dollár leírást eszközölt nem elsőrendű követeléseket is tartalmazó befektetési termékportfoliójában, és a következő években a pénzügyi intézményrendszer ebből eredő teljes vesztesége 220 milliárd és 450 milliárd dollár között lehet.

Vége a jó világnak (Oldaltörés)


Ennek alapján az IFSL azzal számol, hogy a világ legnagyobb bankjainak adó előtti profitja már a 2007/08-as pénzügyi évben megfeleződhet az előző évihez képest. A brit bankfelügyelet (FSA) vezérigazgatója, Hectos Sants éppen előző nap jelentette ki, hogy valószínűleg soha nem tér vissza az olcsó pénz kora sem a nagybani, sem a kiskereskedelmi hitelpiacon, mivel jó eséllyel végleg beszűkült a befektetési bankok kockázatterítés – és így költségcsökkentés – céljából értékpapírosított, egyre bonyolultabb pénzpiaci származékos hiteltermékeinek kereslete.

Sants a BBC rádiónak azt mondta: szerinte a bankok vissza fognak térni a "régi vágású, egyszerűbb hitelezési gyakorlathoz", és tartózkodni fognak az összetettebb, strukturált termékektől, amelyek lehetővé tették számukra többféle kockázatú követelésállomány egybecsomagolását és továbbadását a kockázatból részt vállalni hajlandó befektetőknek. Hozzátette: a legutóbbi hónapok hitelpiaci fejleményeit tekintve a "könnyű pénz" hosszú távon nem feltétlenül hasznos sem a fogyasztónak, sem a gazdaságnak.

A "nem elsőrendű válság" okozta értékvesztések és rendkívüli tartalékolások miatt a tavalyi utolsó negyedévben 83,5 százalékkal kisebb volt az amerikai bankok és takarékpénztárak adózott eredménye, mint egy évvel korábban: összesen 5,816 milliárd dollár a 2006-os utolsó negyedévi 35,238 milliárd helyett, jelentette az amerikai Szövetségi Betétbiztosító Társaság (FDIC) kedden.

Ezzel együtt az amerikai pénzintézetek összesített adózott eredménye 105,5 milliárd dollár volt tavaly, csak 27,4 százalékkal kevesebb a 2006-os 145,2 milliárdnál. Tavaly hatodik éve volt 100 milliárd dollár felett az éves profit, és előzőleg a 2006-os eredmény a hatodik évi rekord volt egyvégtében.

Tavaly az amerikai bankok 68,2 milliárd dollárra növelték a kockázati tartalékolást a 2006-os 29,5 milliárdról. Az átlagos eszközarányos megtérülés (ROA) 0,86 százalékra csökkent a 2006-os 1,28 százalékról.

Az átlagos nettó kamatmarzs tavaly hatodik éve csökkent az amerikai bankvilágban, de tavaly is csak kevéssé: 3,29 százalékra a 2006-os 3,31 százalékról. Az utolsó negyedévi, nagy visszaesésnek több mint a felét összesen hat nagy pénzintézet "termelte ki", és összességében az amerikai pénzintézeteknek az 51,2 százaléka jelentett a 2006-os utolsó negyedévinél kisebb adózott eredményt, míg a többiek javítottak a tavalyi utolsó negyedben is. Egész évben 50,8 százalékuknak csökkent a profitja 2006-hoz képest. Az összesítés szerint tavaly az amerikai pénzintézetek 90 százaléka profittal zárt éves szinten.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A svájci jegybank a hitelválság hatásaitól fél

Egyre nagyobb annak a kockázata, hogy a svájci gazdaság a vártnál lassabban növekszik majd - jelentette ki a hét végén a NZZ am Sonntag című svájci lapnak az ország jegybankjának elnökhelyettese, Philipp Hildebrand.

MTI Gazdaság

Hitelválság: bajban vannak a nagy amerikai bankok

Több nagy amerikai bank jelentős veszteségekről számol be, és külföldről próbál tőkeinjekcióhoz jutni, miközben a központi bankok folytatják decemberben meghirdetett, rendkívüli árveréseiket a bankközi piacon: sorsdöntő események hete előtt áll a tavaly nyár végén nemzetközivé szélesedett "nem elsőrendű válság".

MTI Gazdaság

FT: A hitelválság Kelet-Európa felé is terjed

Kelet-Európa sem fogja megúszni a globális pénzpiaci sokk hatásait, de a térségen belüli hatásmegoszlás bizonytalan, áll a keddi Financial Times szakértőket idéző elemzésében, amely szerint Magyarország - ha a hitelpiaci származékos termékek kockázatmérő hozamfelára a mérce - még a jobb helyzetben lévők között van.

MTI Gazdaság

Hitelválság: jön az igazság pillanata?

Az amerikai jelzáloghitel-piacról kiinduló pénzügyi piaci turbulencia Magyarországon eddig nem okozott olyan erőteljes, azonnali hatásokat a bankközi pénzpiacokon, illetve a hitelintézetek esetében, ami hatósági beavatkozást igényelt volna; a Magyar Nemzeti Bank (MNB) eszköztára a vezető jegybankokhoz hasonlóan felkészült és képes akár hasonló jellegű rendkívüli lépésekre is - állapítja meg a jegybank kedden publikált negyedik negyedévi jelentésében.

MTI Gazdaság

Az FBI 14 társaságnál vizsgálódik a hitelválság miatt

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai tizennégy társaságnál vizsgálódnak a jelzálog- és hitelpiaci válsággal összefüggésben - jelentette be Neil Power, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó főosztályának igazgatója kedden.

Szabó Zsuzsanna Gazdaság

Rettegjenek-e a magyar adósok a hitelválságtól?

A múlt heti nagy tőzsdei zuhanások után az amerikai recessziótól való félelem és a világgazdasági válság felemelkedő rémképe még mindig nem oszlott el teljesen. Sőt egyes elemzések szerint ez nem is várható egyhamar. Vajon mire kell számítaniuk az eladósodott magyaroknak, vajon elszigetelheti-e magát Magyarország a New Yorktól Hongkongig, Tokiótól Londonig hullámzó pénzügyi válságtól?

hvg.hu Gazdaság

A hollywoodi sztárokat is utolérte a hitelválság

Az amerikai ingatlanpiacon végigsöprő áresést már a hollywoodi sztárok sem engedhetik meg maguknak - derül ki az amerikai üzleti sajtó összeállításaiból. Los Angelesben tavaly decemberben 4430 házat sikerült eladni, 48 százalékkal kevesebbet, mint az előző évben.

Az egyik vuhani magyar elmesélte, milyen a koronavírus-katasztrófában élni

Az egyik vuhani magyar elmesélte, milyen a koronavírus-katasztrófában élni

Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

Halálos áldozata lett egy kókuszkockaevő versenynek

Durván kiosztott az amerikai külügyminiszter egy riportert, miután Ukrajnáról kérdezték

Durván kiosztott az amerikai külügyminiszter egy riportert, miután Ukrajnáról kérdezték

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Négy magyar ragadt Vuhanban, ahonnan elkezdett terjedni a koronavírus

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Trump bemutatta az amerikai űrhaderő logóját, azonnal felbolydult az internet

Lódítanak a miskolci szülészet nyílt levelében, volt már náluk bőrszín miatti megkülönböztetés

Lódítanak a miskolci szülészet nyílt levelében, volt már náluk bőrszín miatti megkülönböztetés